Fler av de som läggs in på sjukhus är i behov av intensivvård, säger Johnny Hillgren, intensivvårdsläkare och ordförande för Svenska intensivvårdsregistret. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT och SVT

Fler patienter på iva nu än i januari

Uppdaterad
Publicerad

Just nu vårdas 393 personer för covid-19 på landets intensivvårdsavdelningar.

Det är fler än under den så kallade andra vågen i januari.

– Det är pressat. Stora delar av Sverige har ett högt inflöde av covidpatienter, säger Johnny Hillgren, intensivvårdsläkare och ordförande för Svenska intensivvårdsregistret,

Antalet coronapatienter som behöver intensivvård ökar. Just nu är 393 patienter med covid-19 inlagda på iva, enligt statistik från intensivvårdsregistret. Det är fler än under den andra coronavågen i januari. Då var det som flest 389 personer som intensivvårdades samtidigt.

– Odiskutabelt har vi någon form av tredje våg. Även om det kan vara en ökning efter den andra vågen som inte gick ner så ser vi en ökning, säger Johnny Hillgren, intensivvårdsläkare och ordförande för Svenska intensivvårdsregistret.

I Mellansverige och i Stockholmsregionen är läget särskilt pressat, menar han.

Fler av de sjuka hamnar på iva

Dessutom är det fler av de som läggs in på sjukhus som behöver intensivvård, enligt Hillgren.

– Under andra vågen i höstas var det nio-tio procent av de sjukhusinlagda som blev inlagda på iva. Nu ligger det runt 18 procent.

Men det är svårt att säga vad den ökningen beror på

– Det blir ju spekulationer. Men vi har sett den brittiska mutationen ökar och tar över allt mer. Jag kan inte riktigt svara på varför, men det är en ökning av svårt sjuka patienter, säger Johnny Hillgren.

Utöver det ser han ingen större förändring i vilka patienter det är som intensivvårdas jämfört med under andra vågen, sett till ålder och andra riskfaktorer. På många håll upplever läkarna att det är fler yngre jämfört tidigare som vårdas, men det är inget som man har kunnat visa i siffror.

Svårt att dra slutsatser om dödlighet

Johhny Hillgren säger att det också är svårt att jämföra dödligheten nu jämfört med den senaste toppen av intensivvårdade i januari.

– Vi håller på att titta på det men det är svårt att dra några riktiga slutsatser. Första vågen hade vi en högre dödlighet, men nu vet vi mer om sjukdomen och kan sköta intensivvården runt patienterna, det har haft effekt på dödigheten. Samtidigt visar en del studier på att den brittiska mutationen är associerad med en högre dödlighet, säger han.

Flest coronapatienter vårdades på iva i slutet av april i fjol. Då låg 558 patienter inne för intensivvård samtidigt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer