Sjöfartsverkets nya räddningshelikoptrar av modellen AW139. Foto: AgustaWestland

Fler räddningshelikoptrar kan flyga

Uppdaterad
Publicerad

Sjöfartsverket kommer under dagen att kunna åtgärda samtliga räddningshelikoptrar som fick flygförbud i går. Någon gång på lördagskvällen kommer det att finnas helikoptrar på verkets samtliga fem baser.

Sjöfartsverkets samtliga räddningshelikoptrar stod stilla på marken på fredagen, efter att ett tekniskt fel upptäckts på två av dem.

Det som orsakade flygförbudet var upptäckten att skruvar i anslutning till rotorn kunde skruva ur sig själva. Enligt Mattias Hyllert, chef för Sjöfartsverkets sjö- och flygräddning, var den största faran inte att skruvarna kunde lossna utan att de i ett sådant läge kunnat skada andra delar på helikoptern under flygning. Sex helikoptrar belades med flygförbud. Den sjunde var redan inne för planerat underhåll.

Helikopteraffären

På fredagens eftermiddag och kväll undersöktes samtliga helikoptrar. På tre av dem fanns inte felet på skruvarna och de kan omgående sättas i drift. När de gäller de övriga har Sjöfartsverket under förmiddagen varit i kontakt med tillverkaren Agusta Westland.

– För de helikoptrarna har vi fått beskedet att det inte behövs nya reservdelar utan material som finns i helikoptern kan användas för att låsa skruvarna. Vi sätter samman helikoptrarna under eftermiddagen och räknar med att ha operativa helikoptrar på samtliga baser i kväll, säger Mattias Hyllert till TT.

Fel på nya helikoptrar?

Det finns en rad regler när så här allvarliga fel ska kontrolleras och åtgärdas. Det krävs bland annat att två tekniker utför arbetet för att minska risken för mänskliga fel och för att dokumentera arbetet.

Hur är det möjligt att nya helikoptrar drabbas av ett sådant här fel?

– Vi har grunnat på den frågan men inte kommit till någon slutsats och vi har inte lagt fokus på det ännu. Vi använder alla tekniska resurser för att åtgärda felen och vi har en god dialog med tillverkaren.

Inga nödsituationer

När sex av sju helikoptrar togs ur drift var Sjöfartsverket tvunget att förlita sig på andra myndigheter om det skulle uppstå nödsituationer, bland annat polis- och ambulanshelikoptrar och resurser från grannländerna. Det har dock inte behövts.

– Jag har kontrollerat med vår operativa ledningscentral och beskedet är att det inte varit någon händelse där vi hade behövt använda våra helikoptrar, säger Mattias Hyllert.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Helikopteraffären

Mer i ämnet