Ungefär lika många på Gotland i år som före pandemin, säger”, säger Elin Allison, strategichef för dataanalys på Telia. Foto: SVT

Fler resor inom Sverige i år än innan pandemin

Uppdaterad
Publicerad

Semesterresorna inom landet har den här sommaren varit fler än i fjol. Allra populärast är fjällen, Härjedalen mer specifikt. Där ökar resandet markant jämfört med 2019, innan pandemin. Det visar rörelsedata från svenskarnas mobiler som Telia har analyserat.

Mobildata från juli månad visar att vi reste omkring nio procent mer mellan olika län i landet än vi gjorde under samma period i fjol. Fortfarande är det en bra bit kvar tills dess att resandet är uppe på samma nivåer som innan pandemin, men det finns vissa orter där aktiviteten redan har återgått till det normala.

– På Gotland har de haft ett stort uppsving i resenärer, med 32 procent fler resor till ön, säger Elin Allison, strategichef för dataanalys på Telia.

Hon arbetar på Telia Crowd Insights med att kartlägga beteenden och resemönster i samhället med hjälp av anonym mobildata från Sveriges befolkning.

– Det har varit ungefär lika många på Gotland i år som före pandemin, säger hon.

Fjällen mer populärt nu än innan pandemin

En annan plats dit många har rest i sommar är de svenska fjällen. Enligt Telias data är det nu fler som reser dit än det var innan pandemin bröt ut.

– Fjällen, och specifikt Härjedalen, har ökat. Om man jämför aktiviteten med juli 2019 så är den nu hela 17 procent högre i Härjedalen.

Svenskarnas resor till fjällen var något som märktes av redan förra året, och trenden håller i sig.

– Pandemin verkar ha fått oss att vilja semestra i svenska fjällen, mer specifikt Härjedalen, säger Elin Allison.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.