Fler riskerar att förlora jobbet

Uppdaterad
Publicerad

Under det senaste halvåret har omkring 30 000 personer varslats om uppsägning och riskerar att förlora jobbet.

Det är något fler än under förstahalvåret 2011, då cirka 20 000 varslades, enligt Arbetsförmedlingens siffrorsom SR:s Ekot tagit del av.

Detaljhandeln och industrin hör till debranscher som drabbats hårdast. Inom biltillverkningen ökade varslen från cirka700 i fjol till omkring 3 000 i år, efter att Saab försattes i konkurs.

Minskad efterfrågan iomvärlden och framförallt i Europa, slår hårt mot den exportberoende industrin ochär en orsak till att varslen ökat där.

– Det är tydligt att det är industrin som påverkas mest därför att det här är en händelse som vi får till oss från omvärlden genom att efterfrågan viker i omvärlden och framförallt i Europa. Då är det våra exportföretag som påverkas och de finns framförallt i industrin, säger Clas Olsson analyschef på Arbetsförmedlingen.

”Svagare förväntningar”

Enligt Clas Olsson påverkar också den finansiella oroni omvärlden.

–Jag tror man ska se det motbakgrund av det som hände förra sommaren när det plötsligt började komma en delorostecken både på finansmarkanden där man började bekymra sig för Greklandsoch eurons framtid.

Trots att sveriges ekonomi ärstark i jämförelse med många europeiska så smittar den ekonomiska oron av sig ochdet påverkar detaljhandeln negativt.

– Där har det varit svagareframtidsutveckling och förväntningar än i många andra branscher under det sistaåret, säger Clas Olsson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.