Foto: ScanpixVisa alla (2)
Visa alla (2)

Fler SD-politiker kan få gå

Uppdaterad
Publicerad

Fler förtroendevalda Sverigedemokrater riskerar nu att förlora sina uppdrag. Det efter att de skrivit nedsättande kommentarer om invandrare och kvinnor på nätet.

”Etniska svenskar måste beväpna sig”,  ”böneutrop är en sanitär olägenhet”, ”i det här fallet så kunde hon bara tänka med musen eftersom hon uppenbarligen inte har någon hjärna” och ”har du HIV, stanna kvar i afrika och dö”.  Det är några av de kommentarer som Sverigedemokrater skrivit på nätet, bland annat på sajten Avpixlat. Kommentarerna har skrivits anonymt, men deras alias har nu spårats till Sverigedemokrater, flera av dem förtroendevalda. Allvarligt enligt Sverigedemokraterna.

– En del uttrycker sig ytterst illa och respektlöst, man generaliserar stora grupper och här finns kommentarer som bryter väldigt grovt mot partiets värderingar, säger pressekreterare Martin Kinnunen.

Granskar alla inblandade enskilt

I morse meddelade Marie Stensby, suppleant i partistyrelsen,  att hon lämnar alla sina uppdrag och nu på eftermiddagen avgick även Mikael Rahm, Sverigedemokraternas ordförande i Östhammar. Enligt Martin Kinnunen kan det bli fler som får vandra samma väg.

– Partiet kommer nu granska alla personer som nu kommit fram och vi kommer titta på varje enskilt fall.

Kan det bli så att fler SD-politiker får lämna sina uppdrag?

– Ja vi kommer gå igenom det här nu och är det så att det visar sig så att man har skrivit saker på nätet som strider mot våra grundläggande värderingar så kan det bli så, säger Martin Kinnunen.

”Har inte i partiet att göra”

Kinnunen får medhåll från Sverigedemokraternas partisekreterare Björn Söder.

– Jag har inte sett alla uttalanden, men av de jag har sett är det ju uppenbart att de här personerna bryter mot vår etiska riktlinjer och mot våra ideologiska dokument. De har inte i partiet och göra, säger Björn Söder.

Varför sker det här gång på gång i just Sverigedemokraterna?

– Jag tror det här sker inom alla partier tyvärr, nu har det här uppdagats, men man ska komma ihåg att det nog bara är ett fåtal människor av alla de tio-tolvtusen människor vi har i partiet. Men det här är ju naturligtvis något vi måste beklaga och hantera utifrån den information vi fått, säger Björn Söder.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SD-politiker kränker på nätet

Mer i ämnet