Barbro Larsson och Magnus Ekblad ställer båda upp i valet till Region Västmanland. Foto: Jessica Shanthi Säll / SVT

C vill att fler ska få fast läkare

Uppdaterad
Publicerad

Nu har Centerpartiet i Västmanland presenterat sitt politiska program för regionen. Partiet lyfter fram tillväxt, arbetsmarknad, infrastruktur och sjukvård som huvudfrågorna i programmet. När det gäller sjukvården vill partiet att fler ska få rätt till fast läkare.

– Det handlar om att stärka upp primärvården och se till att människor får en fast läkarkontakt, vilket man egentligen har rätt till enligt lagen, men det upprätthålls inte, säger landstingkandidaten Barbro Larsson (C) och fortsätter.

– Vi ser gärna att man underlättar regelverket så att man kan starta fler, mindre vårdcentraler. Bor du uppe i Möklinta i norra Sala då har du inte ens en distriktssköterska där – det finns tre timmar i veckan, och då blir man orolig om det händer någonting. Men vet man att det finns någon där nån timme per dag, då har man någon att vända sig till.

Val 2018 – #dinröst

Hur skiljer sig de här förslagen ni lägger fram från hur det ser ut i dag?

– Det här med att ändra regelverket för att öppna en vårdcentral, det skiljer sig ganska radikalt. Det är väldigt regelstyrt hur du gör nu, det kan inte vem som helst göra utan det är regelverk kring det, säger Barbro Larsson (C).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet