En forskare vid Gilead arbetar med att ta fram hepatitmedicinen Sovaldi, ett av de sex läkemedlen som finns på marknaden. Foto: TT

Fler ska få hepatit C-läkemedel

Publicerad

Den allvarliga leversjukdomen hepatit C går numera att bota, men medicinen är dyr och därför har bara de svårast sjuka fått den. Nu kommer fler patienter att få behandlingen, efter ett nytt beslut från tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV.

– Kostnaderna för läkemedlen sjunker och då kan vi utöka subventionerna till fler patientgrupper, vilket vi är mycket glada för, säger Sofia Wallström, generaldirektör för TLV.

Hepatit C är en allvarlig leversjukdom som kan leda till leversvikt, cancer och i värsta fall döden. Ungefär 40.000 svenskar är drabbade. Ett av de största medicinska forskningsgenombrotten på senare år är de nya virushämmande läkemedel som botar sjukdomen betydligt snabbare och med färre biverkningar än andra behandlingsmetoder.

Dessa läkemedel är väldigt dyra, vilket var anledningen till att bara de svårast sjuka fick tillgång till medicinerna när TLV beslutade att inkludera dem i läkemedelsförmånen i höstas.

– Då kostade en behandling mellan 600.000 och 1,3 miljoner kronor, säger Sofia Wallström.

Sedan dess har fler mediciner kommit in på marknaden och kostnaderna sjunkit.

– Nu ligger en behandling på runt 300.000 kronor, så det har verkligen gått i rätt riktning, säger hon.

Inte till alla

Uppåt fem tusen personer till kan nu få behandling beräknar TLV. Fortfarande räcker inte pengarna till för att behandla alla som är sjuka.

– Vårt uppdrag handlar om att ge hela befolkningen så mycket hälsa som möjligt och då behöver vi prioritera för att säkerställa att det är de svårast sjuka som får tillgång till läkemedlen. Och så har vi också gjort i det här fallet, säger Sofia Wallström.

– Att vissa får stå tillbaka för att priserna är för höga är något som man får acceptera ibland, menar hon.

Tidigare omfattade läkemedelsförmånen enbart två läkemedel mot hepatit C. I det nya beslutet har fyra andra mediciner tillkommit. Bland tillverkarna märks bolag som Gilead, som tjänat stora pengar på sin hepatitmedicin Sovaldi.

Priserna en utmaning

På frågan om TLV satt tillräcklig press på läkemedelsbolagen kring vilket pris de kräver för sina läkemedel svarar Sofia Wallström:

– Från det offentligas sida har vi alltid anledning att fundera över hur vi kan utveckla värdering, prissättning och användning. Det ska vara jämlikt över landet och en god kostnadskontroll.

Tycker du att läkemedelsbolagens prissättning är rimlig?

– Det är klart att det är en utmaning för oss och andra länder vad gäller läkemedelsbolagens prissättning av nya läkemedel, men det är viktigt att man utvecklar processen både vad gäller att sätta pris och att följa upp läkemedlens effekter.

– Jag tycker vi har kommit långt i överläggningarna med företagen.

Men kan du vara nöjd när alla som behöver inte får medicinen?

– Vi är nöjda med det beslut som fattats nu, men så klart är vi inte färdiga. Det gäller många områden där vi behöver jobba med att säkerställa att de patienter med de största behoven får tillgång till effektiv läkemedelsbehandling på ett jämlikt sätt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.