”Vi hade en liten dipp men nu är de uppe på samma nivå som det var innan pandemin bröt ut”, säger Caroline Westlund, chef för sektionen mot människohandel hos Stockholmspolisen. Foto: SVT Värmland

Polisen: Fler sexannonser under coronapandemin

Uppdaterad
Publicerad
Coronapandemin har gjort att fler kvinnor sökt sig till prostitution som en sista utväg i jakt på pengar. Även hos polisen har man märkt av en ökning av sexannonserna på nätet.
– Man har panik för att få fram pengar för att kunna köpa mat, säger Anna Sander på organisationen Talita.

Sexannonserna har under de senaste månaderna ökat kraftigt i Jämtlands län. Även organisationen Talita som jobbar med att erbjuda kvinnor en väg ur prostitution har märkt att fler kvinnor i Stockholmsområdet valt att gå den vägen i jakten på pengar till mat och husrum under coronapandemin.

– Man dras åt det hållet för att man kanske har förlorat sitt extrajobb och har panik för att få fram pengar för att kunna köpa mat vilket vi har märkt nu i en mycket större utsträckning än tidigare. Som tur väl kontaktar en del oss innan de sålt exempelvis sex, säger Anna Sander, grundare och verksamhetschef för Talita.

Många kvinnor som Talita har kontakt med väljer också att sälja bilder på sig själva.

– Vi har sett det i liten skala innan men att det är mer nu under corona.

”Det är desperata människor”

Exakt hur många fler kvinnor som nu söker upp Talita är svårt att svara på.

– Vi har aldrig fört den typen av statistik.

Hur hjälper ni kvinnorna som kontaktar er?

– I den utsträckning vi kan ger vi tillfälligt ekonomiskt stöd till mat men vi har väldigt begränsat med pengar så vi kan inte ge det hur som helst. Vi bedömer från fall till fall hur situationen ser ut och vad det är som har hänt. Men vårt mål är att alla ska få hjälp så snabbt som möjligt till socialtjänsten.

Hur länge tror du det här kommer att pågå?

– Det blir nog tills hotell och restaurangbranscherna kommer på fötter igen. Men det är desperata människor som verkligen inte vill sälja nakna kort eller gå in i prostitution, säger Anna Sander.

Polisen: ”Har fullt upp”

Caroline Westlund, chef för sektionen mot människohandel hos Stockholmspolisen, bekräftar att man sett en ökning av annonser som säljer sex men vill i nuläget inte spekulera i vad det beror på.

– Vi hade en liten dipp men nu är de uppe på samma nivå som det var innan pandemin bröt ut. Sedan drar vi inga slutsatser av vad det beror på, säger hon och fortsätter:

– Jag kan inte heller säga huruvida det rör sig om svenska flickor eller utländska flickor. En del flickor kan ha hunnit åka tillbaka till hemlandet innan det stängdes ner.

Enligt Caroline Westlund fortgår också sexköpen, trots rådande pandemi:

– Annonserna visar på att det finns ett utbud. Vi arbetar fortsatt uppsökande och har fullt upp vilket påvisar att det sexhandeln fortgår.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nya coronaviruset

Mer i ämnet