Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Strandade valar längs med våra kuster kommer bli allt vanligar enligt Tom Arnbom, hav- och artexpert på WWF.

Experten spår fler strandade valar i Sverige: ”Det här är bara början”

Uppdaterad
Publicerad

I veckan bärgades den strandade knölvalen på Öland. Och för en månad sedan samlades folk på Island kring en strandad val. Det här är bara början, menar Tom Arnbom, hav- och artexpert på WWF, som tror strandade valar kommer bli allt vanligare.

Antalet knölvalar, den valart som hittades strandad på Öland, har ökat kraftigt och är snart tillbaka på nivåer vi inte sett sedan på 1800-talet, menar Tom Arnbom, hav- och artexpert på WWF.

– Från att ha varit nästan utrotningshotade i vissa områden i världen så är knölvalarna tillbaka till de mängder det fanns innan man ens började valfångsten på 1800-talet, säger han.

Och med fler valar i våra vatten kommer vi se fler på våra stränder även i Sverige.

– Får räkna med att det blir mer strandningar, utan tvekan. Det är otroligt glädjande men det innebär också att om det är fler valar så kommer fler också hamna längs med våra kuster.

Anledningen till att knölvalarna ökat så kraftigt är det avtal som slöts på 1980-talet om stopp för kommersiell jakt på valar, menar Tom Arnbom.

– Det här är en av våra stora lyckosamma naturvårdsinsatser, att valarna kommer tillbaka.

På 1980-talet slöt International Whaling Commission ett avtal med flera länder om en paus i kommersiell jakt på val. Trots att några länder motsatt sig stoppet på valjakt och lämnat avtalet så ökar flera av bardvalarna i våra hav, med några få undantag.

Se mer i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer