Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Se en snabbversion av hur måndagmorgonens bärgning gick. Längst ner i artikeln kan du se hela sändningen. Foto: Niclas Wimmerberg/SVT

Se när knölvalen på Öland flyttas upp på land

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagsmorgonen bärgades den strandade och döda knölvalen från Mellby på Öland. Valen togs upp på land med planen att flytta över den till en container och vidare till en förbränningsanläggning. Se hur bärgningen gick till i klippet.

Bärgarna började morgonen genom att med hjälp av en grävmaskin lägga en skiva under valen som man sedan surrade fast den i. Därefter har drog man genom vajrar upp valen upp till land.

– Såhär långt känns det som det går precis så som vi planerat, säger Linus Vandrevik, en av poliserna på plats.

Bärgningen arbetsleds av polisen men flera myndigheter och experter är involverade, däribland länsstyrelsen och Mörbylånga kommun. Själva flytten utförs av en privat aktör. Av säkerhetsskäl kommer platsen vara avspärrad för allmänheten under bärgningen.

Ska skickas på förbränning

Valen kommer under måndagen bara tas upp på land för att på tisdag läggas i container genom lyftkran. Därefter ska den skickas för särskild förbränning.

De ansvariga myndigheterna har valt att inte dra ut valen till havs och sänka den, bland annat att för att det krävts väldigt tunga vikter för att få ner den samt att Östersjöns ekosystem inte är anpassat för att bryta ner ett valkadaver.

Tidigare varnat om explosionsrisk

Sedan fyndet har många privatpersoner velat komma nära valen och i förra veckan gick kommunen ut och uppmanade allmänheten till att hålla sig borta – eftersom det finns risk att den kan explodera. Detta på grund av jäsningen som sker under förruttnelseprocessen.

– Det har inträffat på andra håll internationellt att döda valar spricker av gaser och kan då explodera, det är stora krafter man har att göra med. Men en stor del av gaserna har redan läckt ut senaste dygnet så det ska inte vara någon explosionsrisk längre, säger Staffan Åsén, miljöchef på Mörbylånga kommun, i samband med bärgningen.

Så här såg arbetet med bärgningen av den döda knölvalen ut från ovan. Under måndagsförmiddagen lyckades bärgningsteamet dra upp valen på land, utan komplikationer. Foto: David Petersson

Dödsorsak inte klarlagd

Valen hittades död och strandad för två veckor sedan av författaren och naturfotografen Anders Johansson.

Dödsorsaken är inte klarlagd men en expert SVT pratat med menar att den kan ha råkat ut för en båtkollision eller svultit ihjäl.

Se hela sändningen från måndagmorgonens bärgning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer