Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så här såg arbetet med bärgningen av den döda knölvalen ut från ovan. Foto: David Petersson

Se när knölvalen på Öland flyttas upp på land

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagsmorgonen bärgades den strandade och döda knölvalen från Mellby på Öland. Valen togs upp på land för att flyttas över till en container och vidare till en förbränningsanläggning. Se hur bärgningen gick till i klippet.

Bärgarna började morgonen genom att med hjälp av en grävmaskin lägga en skiva under valen som man sedan surrade fast den i. Därefter drog man genom vajrar upp valen upp till land.

Bärgningen arbetsleddes av polisen men flera myndigheter och experter var involverade, däribland länsstyrelsen och Mörbylånga kommun. Själva flytten utfördes av en privat aktör. Av säkerhetsskäl var platsen avspärrad för allmänheten under bärgningen.

Skickas på förbränning

Valen lyftes under måndagen bara upp på land för att på tisdagen läggas i container genom lyftkran. Därefter skickades djuret för särskild förbränning.

De ansvariga myndigheterna har valt att inte dra ut valen till havs och sänka den, bland annat att för att det krävts väldigt tunga vikter för att få ner den samt att Östersjöns ekosystem inte är anpassat för att bryta ner ett valkadaver.

Tidigare varnat om explosionsrisk

Sedan fyndet har många privatpersoner velat komma nära valen och i förra veckan gick kommunen ut och uppmanade allmänheten till att hålla sig borta – eftersom det finns risk att den kan explodera. Detta på grund av jäsningen som sker under förruttnelseprocessen.

– Det har inträffat på andra håll internationellt att döda valar spricker av gaser och kan då explodera, det är stora krafter man har att göra med. Men en stor del av gaserna har redan läckt ut senaste dygnet så det ska inte vara någon explosionsrisk längre, säger Staffan Åsén, miljöchef på Mörbylånga kommun, i samband med bärgningen.

Se en snabbversion av hur måndagmorgonens bärgning gick. Längst ner i artikeln kan du se hela sändningen. Foto: Niclas Wimmerberg/SVT

Dödsorsak inte klarlagd

Valen hittades död och strandad för två veckor sedan av författaren och naturfotografen Anders Johansson.

Dödsorsaken är inte klarlagd men en expert SVT pratat med menar att den kan ha råkat ut för en båtkollision eller svultit ihjäl.

Se hela sändningen från måndagmorgonens bärgning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer