Det finns flera orsaker till att användningen av cannabis ökat i Sverige, menar forskarna. Foto: TT

Fler svenskar använder cannabis

Uppdaterad
Publicerad

Användningen av cannabis ökar i Sverige. En ny studie visar att andelen av den vuxna befolkningen som använt cannabis är den högsta som hittills noterats i Sverige.

Det är Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, CAN, som undersökt drog-, alkohol- och tobaksanvändningen för personer mellan 17 och 84 år under år 2017.

”Ganska stor ökning”

Undersökningen visar att andelen i den vuxna befolkningen som använt cannabis det senaste året ökade mellan 2013 och 2017 från 2,5 till 3,6 procent.

– Det är en ganska stor ökning mellan 2013 och 2017, som är den senaste mätningen vi gjort. Det är den högsta andelen utifrån de mätningar som gjorts i Sverige tidigare, säger Mats Ramstedt, forskare på CAN.

Forskarna ställde också frågor om hur ofta man använde cannabis inom en tolvmånadersperiod.

– Vi mätte för första gången hur ofta man använde cannabis och vi såg då att uppåt en tredjedel använder cannabis relativt regelbundet. Det motsvarar mellan 80 000 och 90 000 personer och här finns det ju risker av olika slag. Till exempel inom hälsa, men också inom trafik och liknande, säger Mats Ramstedt, forskare på CAN.

Därför ökar användningen

Det finns flera orsaker till att användningen av cannabis ökat i Sverige, menar forskarna.

– Vi har ju sett att tillgången på cannabis är större än någonsin i Sverige. Det ser man på tullens och polisens beslag. Sedan tror vi att förhållningssättet till cannabis blivit mer förlåtande bland svenskar. Det ser vi bland annat på undersökningar av gymnasieelever, där man ser att eleverna uppfattar risken med att använda cannabis som mycket lägre än för tio–femton år sedan.

Och legaliseringen av cannabis inom många länder spelar stor roll när det gäller inställningen till cannabis i Sverige, menar forskarna:

– Det här hänger sannolikt samman med trenden i världen där många länder och stater i USA legaliserat cannabis. Det har förmodligen påverkat hur man här i Sverige också uppfattar risker med cannabis, säger Mats Ramstedt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.