Novus vd Torbjörn Sjöström Foto: SVT/KENZO TRIBOUILLARD/TT

Efter Rysslands invasion: Fler svenskar för ett Natomedlemskap

Uppdaterad
Publicerad

41 procent av svenskarna är för ett Natomedlemskap, vilket innebär att det för första gången är fler positiva till militäralliansen än emot. Det visar en ny undersökning av Novus som gjorts efter Rysslands invasion i Ukraina.

Efter Rysslands invasion av Ukraina som inleddes på torsdagsmorgonen har andelen som vill att Sverige går med i Nato ökat. För första gången är nu fler för än emot ett medlemskap, det visar Novus nya undersökning som genomförts under torsdag och fredag.

– Det vi ser är att andelen som varit osäkra har blivit för ett medlemskap, medan de som varit emot medlemskapet är oförändrat. Detta är första gången vi statistiskt kan konstatera att störst andel är för ett medlemskap, säger Torbjörn Sjöström, vd för Novus.

Andelen osäkra har minskat

41 procent är för ett Natomedlemskap, 35 procent är emot och 24 procent uppger att de är osäkra. Andelen som är för ett medlemskap har ökat och andelen osäkra har minskat sedan Novus senaste mätning i januari, medan de emot är oförändrat.

– Som följdfråga har vi ställt om de är rädda för Ryssland som en stormakt, och den andelen har ökat ordentligt den här undersökningen. Så resultatet hänger helt klart ihop med invasionen i Ukraina, säger Sjöström och berättar att samma trend kunde ses vid den så kallade ubåtjakten i Stockholms skärgård.

– Skillnaden är att då var det jakt på en ”misstänkt” ubåt – nu är det ett faktum att Ryssland har invaderat Ukraina. Men jag tror också att många är osäkra på vad ett natomedlemskap är och vad det skulle innebära, säger han.

”Förvånad om andelen för medlemskap skulle gå ner”

Undersökningen är gjord direkt i anknytning till Rysslands invasion, tror du att resultatet kommer hålla i sig?

-Jag skulle bli förvånad om andelen för ett medlemskap skulle gå ner igen. Diskussionen om Nato kommer pågå i flera år och ju mer information som går ut om innebörden så tror jag snarare att andelen osäkra kommer minska ytterligare, säger Sjöström.

Störst stöd för ett medlemskap finns hos Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna, Centerpartiet och Sverigedemokraternas sympatisörer. Medan fler är emot medlemskap bland de som sympatiserar med Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Socialdemokraterna, men endast V och MP har en majoritet som är emot.

Så genomfördes undersökningen

Undersökningen har genomförts på Novus eget initiativ

Undersökningen genomfördes med 1003 intervjuer i Novus Sverigepanel

Riksrepresentativt urval på åldern 18 – 79 år

Undersökningen genomfördes den 24 och 25 februari 2022

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.