Blommor vid Sergels torg efter terrordådet på Drottninggatan i Stockholm. Foto: TT

Fler svenskar positiva till landets utveckling

Uppdaterad
Publicerad

Myndigheternas agerande vid terrorattacken på Drottninggatan kan ha bidragit till att göra fler svenskar positiva till utvecklingen i Sverige.
I en undersökning gjord både före och efter attentatet anser främst Socialdemokraternas och Vänsterpartiets väljare att landet är på väg åt rätt håll.

Marknadsundersökningsföretaget Sifo har frågat omkring 1.000 personer ifall Sverige på det hela taget är på rätt väg eller fel väg. I undersökningen som gjordes före terrorattacken på Drottninggatan i Stockholm svarade 43 procent att Sverige är på väg åt fel håll, medan 32 procent var positiva.

Efter attentatet är 41 procent fortfarande negativa, medan andelen som anser att Sverige är på rätt väg ökat till 37 procent. 22 procent är osäkra.

Fler kvinnor positiva efter attacken

– På lång sikt har folk blivit allt mer positiva till vilken riktning Sverige tagit. Men det är fortfarande så att fler svarar att Sverige valt fel riktning, säger Toivo Sjörén, opinionschef på Sifo, som mätt svenskarnas attityd till vart Sverige är på väg sedan hösten 2015.

Enligt honom är det främst kvinnor som blivit mer positiva till utvecklingen i samband med terrorattacken på Drottninggatan.

– Jag tror det beror på hur attentatet hanterats av myndigheterna. Polisen och regeringen har agerat på ett sätt som folk verkar tycka är bra och då blir det en del av bilden av Sverige och hur det fungerar.

S- och V-väljare mest positiva

Efter terrorattentatet är det framförallt Socialdemokraternas och Vänsterpartiets väljare som anser att Sverige går åt rätt håll i högre utsträckning än övriga. Även Moderaternas väljare har blivit mer positiva över tid.

Enligt Sifo har sympatisörer med alla partier blivit allt mer positiva över tid vad gäller Sveriges utveckling. Det enda partiets sympatisörer som inte har ändrat inställning i någon större utsträckning är Sverigedemokraternas.

Män prioriterar ekonomi

Toivo Sjörén säger att det under denna mandatperiod främst är män som totalt sett blivit mer positiva till Sveriges utveckling.

– Män brukar prioritera ekonomi i stor utsträckning. Vi ser att ekonomin går bra i Sverige, vilket medverkar till att vi ger en mer positiv bild av var landet är på väg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.