Fler tänder på frisktandvård

Uppdaterad
Publicerad

Det blir mer och mer populärt att teckna avtal för sin tandvård. Närmare 400 000 sköter nu sina tänder via ett så kallat frisktandvårdsavtal med Folktandvården.

-Man ska veta vad det blir för kostnad och inte dra sig för den saken, säger Ann-Charlotte Frank Lindgren, vd vid Folktandvården i Stockholm.

Idén bakom frisktandvårdsavtal är att hål i tänderna inte ska behöva orsaka motsvarande hål i plånboken för patienten.

Alla landsting erbjuder nu möjligheten att teckna treåriga avtal med Folktandvården till en fast månadskostnad och intresset växer. Det senaste året har antalet avtal ökat med 32 procent.

Som en försäkring

-Vi erbjuder det här till alla men den grupp vi ser som faktiskt är väldigt intresserade, det är småbarnsföräldrar. Det är som en försäkring, man vet vad det kostar och man vet vad man har för utgifter. Under vissa perioder kan man få väldigt mycket tandvård, men man vet fortfarande vad månadskostnaden är, säger Frank Lindgren.

Den som tecknar ett avtal bedöms först av en tandläkare och placeras sedan i en avgiftsklass som avgörs av tandhälsohistoria och bedömning av framtida tandvårdsbehov. För den som har god tandhälsa blir priset för avtalet lägre.

Tio avgiftsklasser

I dag finns tio olika avgiftsklasser, från knappt 800 kronor per år i den billigaste klassen till mellan 6 000 och 10 600 kronor i den dyraste klassen, beroende på landsting.

Många unga vuxna i åldern 20-29 år struntar i dag i att gå till tandläkaren. De har varit vana att få gratis tandvård och drar sig när det börjar kosta. Med hjälp av frisktandvårdsavtal hoppas nu Folktandvården kunna locka tillbaka dem.

Rent ekonomiskt ska avtalen vara kostnadsneutrala.

-Det innebär att patienten är den som är vinnare under vissa perioder och vi är vinnare under vissa perioder, säger Ann-Charlotte Frank Lindgren.

TT

Fakta: Avtal om frisktandvård

• Ingår: Undersökningar, munhygieninstruktion, behandling av sjukdoms- och smärttillstånd, reparativ tandvård, akuttandvård.

• Ingår inte: Olycksfall, arbetsskador, icke ersättningsberättigad tandvård, rehabiliterande eller habiliterande tandvård.

• Kostnad: från cirka 800 kronor till cirka 10.000 kronor per år.

Källa: Sveriges Kommuner och Landsting

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.