Antalet unga Södertäljebor i mellan 15-25 som äter antidepressiva har ökat de senaste tio åren. Foto: TT

Fler unga äter antidepressiva i Södertälje

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler ungdomar i Södertälje äter antidepressiva läkemedel, och det är en trend som även är tydlig för hela landet. På Juventas ungdomsjour ser man att allt yngre personer söker hjälp.

– Vi vänder oss mot unga som är 13-21 år men vi märker att det är unga som söker sig hit om är 11-12, eller att deras föräldrar hör av sig, säger Jessica Norin Ortiz, verksamhetsansvarig på Juventas ungdomsjour.

Vad tänker du om det?

Val 2018 – #dinröst

– Att vi missar nånting, vi som jobbar med unga missar att identifiera vad de egentliga behoven är.

Fler samtal om depression

Antalet unga Södertäljebor i mellan 15 och 25 som äter antidepressiva har ökat de senaste tio åren, och det märks på Juventas ungdomsjour dit unga kan unga vända sig, via chatt, telefon eller genom besök om de mår dåligt och behöver stöd.

– Det är fler och fler som söker sig till oss och då har vi sett en ökning på just ångest och depression, säger Jessica Norin Ortiz.  

Ökning i Södertälje

2016 var fick åtta procent av de unga kvinnorna i Södertälje läkemedel mot depression, en ökning med tre procentenheter sedan 2006, enligt siffror från Socialstyrelsen.

Totalt var det 400 tjejer och 200 killar som fick antidepressiva utskrivna 2016.

Isabel De Farias Dos Santos, är inte förvånad över att fler unga äter antidepressiva. Foto: SVT

– Det är inte alls förvånande egentligen, det är det första de rekommenderar, de rekommenderar inte att träna eller någonting. Det var i alla fall det första som jag erbjöds när jag sökte hjälp för psykisk ohälsa, säger Isabel De Farias Dos Santos, 21-årig Södertäljebo.

Fler orsaker

På Juventas ser man trenden som ett symptom på andra problem.

– Det här antidepressiva eller ångesten som man försöker lindra beror på många andra saker. Det kanske är jobbigt i skolan eller hemma. Det är ganska tufft att vara ung och det är många unga som får uppleva det idag, säger Jessica Norin Ortiz.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet