Justitieminister Morgan Johansson (S) öppnar för en översyn av lagstiftningen. Fler vapenbrott ska klassas som synnerligen grova och därmed ge längre fängelsestraff. Foto: TT

Fler vapenbrott ska ge längre fängelsestraff

Publicerad

Efter domen mot tre tonåringar som greps med automatvapen i en taxi i januari i år så vill nu regeringen ha en översyn för att skärpa vapenlagstiftningen ytterligare. Fler vapenbrott ska klassas som synnerligen grova och därmed ge längre fängelsestraff.
– Vapenbrott och dess koppling till grov organiserad brottslighet är väldigt stark, säger justitieminister Morgan Johansson (S).

I veckan kom en uppmärksammad dom från Högsta domstolen där tre tonåringar dömdes för grovt vapenbrott. De greps i januari i år när de åkte runt i en taxi med fem helautomatiska automatkarbiner, fem magasin innehållande 99 skarpa patroner samt ytterligare 280 skarpa patroner.

I tingsrätten dömdes de för synnerligen grovt vapenbrott men både hovrätten och Högsta domstolen betraktade brottet som grovt. De två 19-åringarna dömdes till fängelse i ett år och åtta månader och 17-åringen till sluten ungdomsvård.

Enligt Högsta domstolen var det för få vapen för att brottet skulle betraktas som synnerligen grovt, vilket med dagens lagstiftning skulle ha gett minst tre års fängelse. Det här har fått både regering och opposition att reagera.

Fler vapenbrott ska klassas som synnerligen grova

Nu öppnar justitieminister Morgan Johansson (S) för en översyn av lagstiftningen. Fler vapenbrott ska klassas som synnerligen grova och därmed ge längre fängelsestraff.

– Vi kommer att göra en översyn av gränsdragningen vid synnerligen grova vapenbrott, det vill säga hur många vapen som det handlar om, säger Morgan Johansson (S).

Moderaterna har tillsammans med övriga allianspartier drivit på för att skärpa lagstiftningen kring vapenbrott. Enligt Moderaternas rättspolitiska talesperson Tomas Tobé (M) borde fler än ett olagligt automatvapen på offentlig plats räcka för att brottet ska anses vara synnerligen grovt.

– Kriminella som har olagliga automatvapen på offentliga platser ska dömas mycket hårdare. Jag tror att vi måste vara tydligare i lagstiftningen kring detta, säger han.

Ska bli lättare för polisen att få telefonavlyssna

I slutet av augusti aviserade regeringen flera lagskärpningar när det gäller vapenbrott för att bekämpa det ökande vapenvåldet.

Från och med första januari nästa år höjs de lägsta straffen för grovt vapenbrott från ett till två års fängelse och personer som grips med skarpladdade vapen ska häktas direkt i väntan på rättegång.

Det blir också lättare för polisen att få tillstånd att använda hemliga tvångsmedel som telefonavlyssning.

Alliansen vill se ännu ännu hårdare straff för vapenbrott

Men allianspartierna vill gå längre. Framför allt vill man att fler vapenbrott ska klassas som grova.

I en gemensam riksdagsmotion skriver man:
”I de fall någon förvarar ett illegalt vapen i bostaden och det kan befaras att vapnet kommer till brottslig användning ska enligt vår mening vapenbrottet undantagslöst betraktas som grovt”.

– Regeringen har tyvärr hafsat fram det här förslaget och det har gjort att man har missat väldigt mycket. Det är fler brott som ska betraktas som grova vapenbrott. Men det här kan vi rätta till i riksdagen, säger Tomas Tobé (M) och fortsätter:

– Allt som innebär att vi kan få längre fängelsestraff för grovt kriminella människor, det kommer vi moderater att vara för.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer