Fler vill skilja sig efter semestern

Uppdaterad
Publicerad

Sommarsemestern tär på relationer, och till hösten ansöker flest svenskar om skilsmässa.

Sommar och semester är inte bara glädje. Ledigheten tär på relationer – och på hösten skiljer sig många.

Även behovet av parterapi ökar.

Oktober är den månad när flest personer ansökt om skilsmässa de senaste fem åren. September är inte långt efter, och det gör hösten till den stora separeringsperioden.

Men det finns hjälp för stormiga relationer. När Åsa Forsman och Johanna Tonström från Öland fick problem i sitt förhållande valde de att träffa en psykoterapeut i SVT-programmet Par i terapi förra året.

– Vi hade mönster som vi behövde ta itu med, och vi ville göra det i början av vår relation. Nu har vi firat tre år tillsammans och har det jättebra, säger Åsa Forsman.

Ingen mirakelkur

Men terapi är ingen mirakelkur som fixar alla förhållanden. Åsa gick även i terapi med sin ex-man, och hon upplever att den inte hjälpte över huvud taget.

Johanna är 13 år yngre än sin partner och för henne var det första gången hon gick i parterapi.

– Det var jobbigare än jag tänkt mig, jag började gråta ganska mycket och många spänningar släppte. Men det gjorde vår relation väldigt mycket bättre. Vi bråkade om grejer som vi aldrig skulle bråka om nu, säger Johanna.

Enligt Psykologförbundets ordförande Lars Ahlin är orealistiska förväntningar på semestern den största orsaken till att relationer kraschar till hösten.

– Ledigheten ska bli perfekt, och när den inte blir det utlöses stora besvikelser. Då finns en stor risk att man skyller problemen på relationen snarare än situationen, säger Lars Ahlin.

Ökar i januari igen

Han märker att söktrycket för parterapi även ökar efter andra ledigheter och det syns i statistiken. Minst antal skilsmässoansökningar görs i december, och sedan ökar de med 26 procent i januari.

På den kommunala familjerådgivningen i Stockholm stad genomfördes 5 700 samtal med 1 700 par förra året. Familjerådgivaren Kajsa Hagberg påpekar att de flesta vill förbättra eller förändra sin relation och att det är en minoritet som bestämt sig för att skilja sig.

– Tid tillsammans brukar leda till att man vill ta tag i relationen. Det kan också vara förändrade levnadsförhållanden, som att man har fått barn eller att barnen har flyttat hemifrån, som gör att man kommer till oss, säger Hagberg.

Så går skilsmässan till

* De par som vill separera ansöker om äktenskapsskillnad vid tingsrätten.

* Om bara en vill skilja sig måste en stämningsansökan lämnas in. Tingsrätten bestämmer då om en betänketid mellan sex och tolv månader innan skilsmässan kan gå igenom.

* Om barn under 16 år bor hemma ges alltid en betänketid, även om paret är överens om skilsmässan.

Så många vill skilja sig

Antalet ansökningar om äktenskapsskillnad i snitt per månad 2008-2013.

Januari: 2.615

Februari: 2.528

Mars: 2.683

April: 2.519

Maj: 2.553

Juni: 2.397

Juli: 2.436

Augusti: 2.609

September: 2.658

Oktober: 2.711

November: 2.532

December: 2.075

Källa: Domstolsverket (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.