Genrebild. En utredning visade att centraliserad vård räddar liv. Men utredningen visar sig vara bristfällig. Foto: Bertil Ericson/TT

SVT avslöjar: Flera brister i utredning som visade att 500 liv kunde räddas

Uppdaterad
Publicerad

Politikerna vill att mer vård samlas på färre sjukhus. De lutar sig mot en statlig utredning som visar att 500 liv per år skulle kunna räddas. Men nu kan Dokument inifrån avslöja flera allvarliga brister i utredningen.

Regeringen och en enig riksdag har beslutat att vården ska centraliseras och Socialstyrelsen har fått i uppdrag att snabba på koncentrationen av högspecialiserad vård.

Landstingen visste att det här var på gång och har redan börjat centralisera delar av den högspecialiserade vården till färre sjukhus.

Centralisering av vården

När politikerna röstade för en centralisering för två månader sedan lutade de sig mot Måns Roséns statliga utredning, som visar att läkare på mindre sjukhus träffar för få patienter och därför presterar sämre.

Här är några av bristerna

Rosén menar att hundratals människor dör i onödan för att kirurger gör alltför komplicerade operationer alltför sällan. Enligt den statlige utredaren skulle 500 liv per år kunna räddas. Siffran 370 nämns också.

– Det vi gjorde beräkningar på var kirurgiska operationer, och det var 370. Sedan sa vi i avslutningsdiskussionen att vi tror ju inte att det bara är kirurgin som vinner på koncentration. Vi tror även att psykiatrin och internmedicin och många andra specialiteter gör det också. Där finns det tyvärr mycket mindre vetenskapligt stöd. Då sa vi att det är säkert 500. Det tror vi är en försiktig skattning, kan man säga av vad vi skulle vinna, säger Rosén.

Dokument inifråns granskning visar att beräkningarna är bristfälliga och utredningen innehåller flera fel:

  • Döda räknades med flera gånger
  • Människor som inte ens var sjuka, utan skulle föda barn räknades med
  • Personer i livets slutskede räknades med

Flera ifrågasätter utredningen

Måns Rosén har inte tagit hänsyn till vad patienterna har för diagnos, eller prognos och inte heller att olika sjukhus i vissa fall har utfört samma ingrepp på helt olika slags patienter.

Beräkningarna i utredningen ifrågasätts också av flera läkare. Professor Ulf Gunnarsson, som tillsammans med en forskargrupp, har undersökt om mängden operationer påverkar resultatet när man behandlar tarmcancer är tveksam till resultatet.

– I Sverige finns i stort sett bara vår forskning och då finns det inget samband mellan volym och kvalitet, säger han i Dokument inifrån.

– Risken här är att man skadar en av världens bäst fungerande hälso- och sjukvårdskedjor genom åtgärder som inte tydligt grundar sig på vetenskap och beprövad erfarenhet, säger Ulf Gunnarsson.

Ministern kritisk

Rosén försvarar sin utredning, även om uppgiften att 500 människoliv per år kan räddas, är en uppskattning.

– Det vi visar är ju att koncentrerar man vården så kan man sannolikt rädda många fler liv. Antalet är bara en uppskattning för att visa storleken på problemet, säger han.

Socialminister Annika Strandhäll (S) reagerar starkt på uppgifterna som kommer fram i Dokument inifrån och som visar att politiska beslut har fattats utefter felaktiga beslutsunderlag.

– Jag blir väldigt upprörd. Det finns olika kontrollorgan längs vägen som ska se till att sådant här inte ska ramla igenom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Centralisering av vården

Mer i ämnet