Magnus Fröstorp är verksamhetschef vid kirurgkliniken på Västerviks sjukhus. Foto: Marie Askelöf/SVT

Så blev reaktionerna efter Dokument inifrån om centraliseringen av operationer

Uppdaterad
Publicerad

De två läkarna Magnus Fröstorp och Mehmet Gözen på Västerviks sjukhus var huvudpersoner i Dokument inifråns program Den stora sjukhusstriden. I klippet berättar de om reaktionerna det väckte.

SVT:s Dokument inifrån som sändes i maj i år fick tittaren möta de båda kirurgerna som uttryckte en stark oro för den centralisering av canceroperationer som pågår i landet. De menar att en förflyttning av operationer minskar kirurgernas kompetens och riskerar att urholka sjukhusets akutvård. I längden kan det leda till att sjukhuset läggs ner. Dessutom blir det svårt att rekrytera nya kirurger eftersom det minskar sjukhusets attraktivitet som arbetsplats.

I programmet avslöjades också att den statliga utredning som visar att 500 liv per år skulle kunna räddas med hjälp av centralisering har flera allvarliga brister, bland annat räknas samma dödsfall flera gånger.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet