Flera demonstrationer vid Obamabesök

Uppdaterad
Publicerad
Hittills har ett tiotal organisationer beviljats tillstånd att demonstrera mot den amerikanske presidenten Barack Obamas Sverigebesök. Kritiken riktas bland annat mot USA:s drönarattacker och massövervakning av datatrafik.

– Vi jobbar hela tiden med övervakningsfrågorna, och vi talar mycket om amerikansk hetsjakt. Självklart ska vi demonstrera, säger Piratpartiets partiledare Anna Troberg.

Precis som ett 30-tal andra partier, grupper och organisationer ingår Piratpartiet i nystartade 4 september-nätverket, som kommer att demonstrera vid presidentbesöket nästa vecka.

– Vi demonstrerar främst mot Big Brother som övervakar, startar krig och som anser sig vara världspolis, säger Dror Feiler, talesman för 4 september-nätverket.

Hittills har ett tiotal demonstrationstillstånd beviljats, men enligt polisens talesperson Kjell Lindgren är det möjligt att det kommer fler ansökningar så småningom.

Finns det risk för kravaller?

– Vi är beredda på att det kan dyka upp spontanaktioner, säger Lindgren.

Men Piratpartiets partiledare hoppas att demonstrationerna blir lugna.

– Jag hoppas verkligen att det inte blir bråkigt. Om det övergår i våld förlorar detta sitt syfte, säger Anna Troberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kriget i Syrien

Mer i ämnet