Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Varför ska man vaccinera sig om man ändå kan bli infekterad? Här svarar vaccinforskaren på tre frågor. Foto: SVT/Johan Nilsson/TT

Flera dubbelvaccinerade smittade – forskaren: ”Inte konstigt”

Uppdaterad
Publicerad

Från såväl Norge, Danmark och Tyskland kommer rapporter om personer som smittats med omikron – trots att de var dubbelvaccinerade eller till och med fått tre doser. Varför är det så? Och finns det skäl att vara orolig?

– Det är fortfarande så att vaccinationen skyddar mot allvarlig sjukdom, säger vaccinforskaren Matti Sällberg.

Antalet bekräftade och intensivvårdade fall per 100 000 invånare är högre bland ovaccinerade svenskar än vaccinerade.

Men på senare tid har andelen bekräftade coronafall bland dubbelvaccinerade uppmärksammats allt mer. I Danmark har de flesta som hittills konstaterats smittade med den nya virusvarianten omikron till och med varit dubbelvaccinerade.

Matti Sällberg, vaccinforskare på Karolinska institutet, har redan sagt att han inte ser någon anledning till oro, eftersom den som är vaccinerad sällan blir lika sjuk som den som är ovaccinerad.

– En genombrottsinfektion är i sig inte konstigt, säger Sällberg.

– Att skyddet mot mild och måttlig sjukdom kan sjunka lite i och med att virus muterar och förändrar sig är rimligt att tänka sig. Men det är fortfarande så att vaccinationen skyddar mot allvarlig sjukdom, och det är det absolut viktigaste med de här vaccinen.

Matti Sällberg är delägare i företaget Svenska Vaccinfabriken som framställer vaccin (reds. anm.).

Så vad vet vi i nuläget om omikron och genombrottsinfektioner? Hör Matti Sällberg svara på tre frågor i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.