Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Att en del vaccinerade blir sjuka är oundvikligt – men det betyder inte att vacciner är ineffektiva. Hör Emma Frans reda ut. Foto: TT/SVT

Emma Frans reder ut: Därför blir fler vaccinerade personer smittade

Uppdaterad
Publicerad

Det kommer allt fler rapporter om att fullvaccinerade blir sjuka i covid-19. Men det betyder inte att vacciner är ineffektiva, menar epidemiologen Emma Frans. Här förklarar hon varför.

I takt med att vaccinationstäckningen ökar, så kommer också antalet som drabbas av genombrottsinfektion (att bli smittad trots att man är vaccinerad) att öka, säger Emma Frans, forskare i epidemiologi. Det är förväntat eftersom inget av dagens vaccin ger ett hundraprocentigt skydd.

– När fler vaccineras blir det totala antalet sjuka färre, samtidigt som antalet genombrottsinfektioner blir större, säger Emma Frans, forskare i Epidemiologi.

– Det finns också data som visar att genombrottsinfektionerna blir mildare än infektioner som drabbar ovaccinerade, fortsätter hon.

För att räkna ut ett vaccins effektivitet jämför man risken att insjukna bland personer som får vaccin och bland personer som får placebo, alltså ett verkningslöst preparat.

– Om 90 procent färre personer blir sjuka i vaccingruppen, då är effektiviteten 90 procent. Senare följs effektiviteten upp i studier som undersöker vaccinets effekt i hela befolkningen, förklarar Emma Frans.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronapandemin

Mer i ämnet