Danmarks statsminister Mette Fredriksen under en presskonferens om coronaviruset tidigare i veckan. Foto: Olafu Steinar Gestsson/TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

De flesta med omikron i Danmark var dubbelvaccinerade

Uppdaterad
Publicerad

Fyra av fem som smittats med omikron i Danmark hade fått minst två doser vaccin. Flera smittades trots tre doser. Det framgår av en rapport som danska Statens serum institut publicerade på fredagskvällen.

– De som har vaccinerats blir inte allvarligt sjuka i samma utsträckning som ovaccinerade, säger Matti Sällberg, vaccinforskare på Karolinska institutet, till Dagens Nyheter.

I Norge utreder Norska Folkehelseinstituttet julbordet där flera smittades med omikron trots att de var dubbelvaccinerade.

Och i Tyskland uppdagades det att sju tyskar smittats med omikron i Sydafrika, trots att de fått tre doser vaccin, vilket överraskade forskare.

Men i Danmark är det långt fler som smittats av omikron-varianten trots att de trippelvaccinerats.

Av totalt 1280 rapporterade fall av varianten i Danmark var 956 personer dubbelvaccinerade och 114 personer hade fått tre doser vaccin, enligt en rapport som danska Statens serum institut publicerade på fredagskvällen.

Sällberg: ”Blir sällan allvarligt sjuka”

Vaccinforskare Matti Sällberg ser ingen anledning till oro. Han konstaterar i Dagens Nyheter att den som är vaccinerad fortfarande inte blir lika sjuk som den som inte är vaccinerad.

– De blir mer sällan allvarligt sjuka. Sen vore det intressant att veta hur lång tid efter den tredje dosen de smittats. Det tar någon vecka innan immunförsvaret har aktiverats fullt ut, säger Matti Sällberg till Dagens Nyheter.

Enligt Sällberg kan flera av fallen ha kommit fram genom smittspårning där även människor som inte själva märkt att de har smittats har fångats upp i tester.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Se Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström om ett eventuellt uppdaterat vaccin. Foto: SVT

Enligt en rapport från den brittiska hälsosäkerhetsmyndigheten UKHSA ger två vaccindoser inte ett tillräckligt skydd mot omikron – medan tre doser ger ett skydd på 70-75 procent. Det efter en analys av 581 smittade i Storbritannien. Rapportförfattarna understryker att siffrorna är osäkra och kan komma att ändras efter ytterligare studier.

Beslut väntas om uppdaterade vaccin

EU-kommissionen utreder just nu hur bra de nuvarande vaccinen fungerar mot varianten och om det är motiverat att eventuellt uppdatera vaccinet.

Enligt Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström kan ett nytt vaccin rullas ut i vår ifall de kommer fram till att de nuvarande vaccinen inte erbjuder ett tillräckligt skydd. Ett sådant beslut väntas fattas inom en vecka.

– Om man ”trycker på knappen” är det för att man ser att det blir bättre skydd om man uppdaterar vaccinet, sade Richard Bergström till SVT Nyheter för en vecka sedan.

Matti Sällberg är delägare i företaget Svenska Vaccinfabriken som framställer vaccin.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronapandemin

Mer i ämnet