Beslut om uppdaterat covidvaccin inom kort – kan rullas ut i vår

Uppdaterad
Publicerad

Inom två veckor kommer EU-kommissionen fatta beslut om uppdaterade vacciner, som ska ge bättre skydd mot omikronvarianten.

Ett uppdaterat vaccin skulle kunna bli klart i vår – och epidemiologen Joakim Dillner menar att det är viktigt att hålla varianten borta tills dess.

– Då kan vi slippa upprepa de vågor av dödlighet och sjukdom som vi haft förut, säger han.

Den nya varianten av coronaviruset, omikron, har ånyo lett till oro världen över.

Än så länge är det dock osäkert om varianten är mer smittsam än andra och ifall den ger allvarligare sjukdom.

– Men det är troligt att vaccinerna ger sämre skydd mot omikron, säger Joakim Dillner, professor i infektionsepidemiologi vid Karolinska institutet.

Vaccintillverkarna Moderna och Pfizer/Biontech säger sig kunna leverera uppdaterade vacciner i april eller maj. EU-kommissionen utreder just nu hur bra de nuvarande vaccinen fungerar mot varianten och om det är motiverat att uppdatera vaccinet.

– Om man ”trycker på knappen” är det för att man ser att det blir bättre skydd om man uppdaterar vaccinet, säger Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström.

Ett beslut väntas om en till två veckor, enligt Bergström.

– Men det kan vara så att det vaccin vi har är tillräckligt effektivt, säger han.

Epidemiolog: Kan ge ny smittvåg

Joakim Dillner menar att man bör undvika samhällsspridning av den omikronvarianten tills dess att ett uppdaterat vaccin finns på plats, genom självkarantän, testning och smittspårning vid hemresa.

– När vi saknar kunskap tycker jag att vi bör försöka begränsa den så mycket som möjligt, säger Joakim Dillner.

Ifall dagens vaccin ger sämre skydd mot varianten finns det risk för större utbrott.

– Om det går att hålla den borta tills det finns mer omikron-anpassade vacciner så kan vi slippa upprepa de vågor av dödlighet och sjukdom som vi haft förut.

Hur realistiskt är det att vi ska kunna undvika en sådan spridning?

– Vi har rätt många exempel på hur vi har kunnat begränsa möjligheten till ny samhällsspridning. Ett sådant är deltavarianten, där vi såg de första importfallen redan i april och inte fick vidare spridning förrän många månader senare, säger Joakim Dillner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.