Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Frode Forland, smittskydsdirektör vid norska Folkhälsomyndigheten, FHI, säger att det är en ”jätteoroväckande situation”. Foto: TT/SVT

Norska smittskyddschefen: Första bevis på att omikron är mycket smittsamt

Uppdaterad
Publicerad

Över 50 fullvaccinerade personer misstänks ha smittats med omikron efter ett julbord i Oslo och coronarestriktionerna i landet har stramats åt. Att så många tycks ha fått genombrottsinfektioner oroar Frode Forland, smittskydsdirektör vid norska Folkhälsomyndigheten, FHI:

– Det tycks vara ett första bevis på att detta är en mycket smittsam variant som kommit till landet.

Av de drygt 50 konstaterade covid-fallen har ett bekräftas handla om den nya varianten omikron. Övriga har dock gett särskilda utslag på PCR-tester och väntar nu på att analyseras.

– Det är mycket sannolikt att de också är smittade med omikronvarianten, säger Frode Forland i SVT:s Aktuellt.

– Det är en jätteoroväckande situation.

Samtliga som befann sig på julbordet ska ha varit fullvaccinerade och ombads dessutom testa sig inför evenemanget. Ändå blev nära hälften sjuka. Ingen av de smittade i Osloutbrottet har fått allvarliga symptom.

– Vi vet ännu inget genom studier, men man har sett i Sydafrika och i Norge att både personer som fått vaccin och de som tidigare haft covid har blivit sjuka igen av den här varianten. Det verkar som att vaccinet ger mindre skydd mot smittspridning – men hoppet är att det ger bra skydd mot allvarlig sjukdom.

Måste räkna med mörkertal

Risken för genombrottsinfektion gör dock att smittspridningen riskerar öka – och därmed belastningen på sjukvården när varianten når riskgrupper. Skarpare åtgärder kan då bli aktuella, menar Frode Forland.

– Ikväll har vi arbetat med en föreskrift som ger juridiska åtgärder, inte bara rekommendationer, i Oslo och kommunerna runt Oslo. På samma sätt arbetar man med det här i kommunerna runt Bergen.

I Sverige har totalt sex fall av omikron bekräftats – men Forland menar att vi bör ställa in oss på ett större mörkertal.

– Man måste räkna med det. I Norge har vi totalt fem bekräftade fall, men det tycks  nu vara kanske femtio fler som är knutna till händelsen i Oslo.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer