Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Alla de smittade i omikronutbrottet efter ett julbord i Oslo var fullvaccinerade, säger Norges statsminister Jonas Gahr Støre. Foto: TT

Omikronutbrott efter julbord – Norge skärper åtgärder

Uppdaterad
Publicerad

Omikron har nått Norge. Varianten har identifierats i ett utbrott efter ett julbord i Oslo där mellan 50 och 60 fullvaccinerade personer har bekräftats smittade.

För att bromsa smittspridningen skärper den norska regeringen nu åtgärderna mot corona.

De smittade i utbrottet ska ha fått milda symptom och det är i nuläget oklart hur många fall som ska utgöras av omikronvarianten.

Julbordsgästerna ska ha varit fullvaccinerade och fått uppmaningen att testa sig i förväg, något norska Folkhälsomyndigheten, FHI, menar visar att omikron har en stor spridningspotential, skriver norska VG.

På grund av deltavarianten är trycket på sjukvården i landet redan högt, vilket oroar experterna.

”Kombinationen av dessa faktorer ökar risken för att ytterligare spridning av omikron nu snabbt kan leda till överbelastning i vården, även om viruset kanske inte ökar sjukdomsgraden. Utbrottet av omikron i Norge anses därför vara allvarligt”, skriver norska Helsedirektoratet, motsvarande Socialstyrelsen i Sverige.

Testkrav för att få passera gränsen

Med anledning av omikronsmittan skärper den norska regeringen nu åtgärderna mot corona.

Det handlar dels om regionala åtgärder för flera kommuner, däribland Oslo. Där ska munskydd bäras när en meters avstånd inte kan hållas, hemarbete rekommenderas och ett maxtak på 100 personer för privata tillställningar införs. Krav om bordsservering på serveringsställen återinförs i dessa regioner.

Landet skärper också inresereglerna och från och med fredag krävs det att samtliga som passerar den norska gränsen testar sig för covid-19 inom 24 timmar.

I nationella råd manar regeringen vuxna att hålla avstånd och undvika kramar och handslag. Vuxna ombeds också överväga om de kan minska antalet närkontakter och arbetsplatser i hela landet uppmanas att underlätta hemarbete där det är möjligt.

– Vi utlyser även ekonomiska åtgärder för att begränsa konsekvenserna av restriktionerna, säger statsminister Jonas Gahr Støre.

I Sverige har sex fall av omikron bekräftats, och Folkhälsomyndigheten har varnat för att vissa restriktioner kan komma att behöva återinföras om smittspridningen fortsätter att öka.

Följande norska kommuner får skärpta regler.

Asker

Aurskog-Høland

Bærum

Eidskog

Enebakk

Frogn

Gjerdrum

Grue

Hurdal

Kongsvinger

Lillestrøm

Lørenskog

Nannestad

Nes

Nesodden

Nord-Odal

Nordre Follo

Oslo

Rælingen

Sør-Odal

Ullensaker

Ås

Källa: NRK (TT)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer