Nu införs testkrav igen för alla som reser in i Norge. Foto: SVT

Testkrav för alla som reser in i Norge

Uppdaterad
Publicerad

Från och med midnatt natten till fredag måste samtliga som passerar den norska gränsen testa sig för covid-19 inom 24 timmar, uppger den Norska regeringen på en presskonferens under torsdagseftermiddagen.

Från och med midnatt natten till fredag behöver alla inresande till Norge testa sig för covid-19, eller att ha testat sig inom det senaste dygnet. Testkravet gäller alla, vare sig man haft covid-19, är fullvaccinerad eller ovaccinerad.

Testerna kan göras vid gränsövergångarna, meddelar den norska vårdministern Ingvild Kjerkol på en presskonferens, uppger TT.

Utbrott efter julbord

Beskedet kommer efter ett coronautbrott som inträffat efter ett julbord i Oslo. En person har bekräftats smittad med omikronvarianten av coronaviruset, totalt har minst 50 personer fått covid-19 efter julbordet, och man kartlägger nu hur många av dem som handlar om omikronsmitta.

Fullvaccinerade smittade

En hög andel av gästerna på julbordet ska ha varit fullvaccinerade, något norska Folkhälsoinstitutet menar visar att omikron har en stor spridningspotential.

Munskydd och hemarbete

I Osloområdet, där det registrerats flera smittofall med omikronvarianten, införs strängare regler. Munskydd ska användas där man inte kan hålla mer än en meters avstånd till andra människor och så många som möjligt måste arbeta hemifrån.

Människor i hela Norge avråds från att skaka hand och kramas.

Kraven på att alla som passerar in mot norska gränsen måste testa sig gäller inte för gränspendlare, flygpersonal och yrkesförare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Värmland

Mer i ämnet