Företag låter fler komma in till jobbet – trots FHM:s råd

Uppdaterad
Publicerad

Trots Folkhälsomyndighetens rekommendation om att alla som kan ska fortsätta jobba hemifrån även under hösten har flera företag börjat lätta på sina tidigare riktlinjer, visar en rundringning som SVT Nyheter har gjort.

I ett mejl till SVT Nyheter skriver If:s presschef Jessica Hjälmerud att företaget sedan i mars rekommenderat sina anställda att jobba hemifrån, men att man efter sommaren börjat tillåta jobb på plats förutsatt att medarbetaren själv vill det, till exempel en gång i veckan.

Detta då man tror att det ”gynnar den psykosociala arbetsmiljön, kulturen och företagets utveckling.”

Ica skriver att man gjort en ”viss återgång” till kontorsarbete för upp till en fjärdedel av de anställda, för att säkra ”kritiska delar av verksamheten”.

Även Sveriges Television har ändrat riktlinjer efter sommaren. Sedan slutet av augusti vill SVT att de som jobbar hemma ska komma in till jobbet en gång i veckan. Enligt HR-direktören Sabina Rasiwala beror det på att man vill ”säkerställa den psykosociala arbetsmiljön”, då många anställda känt sig isolerade av att jobba hemifrån under lång tid.

”Vi är villiga att ompröva”

Hon säger att beslut om jobb på plats fattas i dialog med chef, och att en dag i veckan är en begränsning då många anställda ville vara på plats oftare än så. Hon menar att SVT i dag följer myndigheternas rekommendationer.

I det här fallet låter det som att man inte gör det fullt ut?

– Jag tycker att vi gör det på så sätt att vi är flexibla, till exempel genom att man inte utnyttjar kollektivtrafiken vissa tider. Vi är villiga att ompröva det här om riktlinjerna förändras.

På Sveriges Radio, där man sedan i våras vill att så många som möjligt ska jobba hemifrån, råder ingen förändring efter sommaren.

Merparten håller kvar vid rekommendationen

De flesta företag, organisationer och myndigheter som besvarat SVT:s enkät håller dock fast vid Folkhälsomyndighetens rekommendation. Exempelvis uppger både telekomjätten Ericsson och Naturvårdsverket att 90 procent av de anställda arbetar hemifrån.

Försäkringskassans huvudregel är att de anställda ska arbeta hemifrån men man öppnar för att fler ska kunna få vara på jobbet med start i november. På Arbetsförmedlingen jobbar ungefär varannan medarbetare från hemmet.

För banken Nordea är andelen hemarbetare 70 procent, och man har även satt en gräns att maximalt 40 procent av arbetsstyrkan får vara på plats.

Facket: Måste leva som man lär

Åsa Erba-Stenhammar på fackförbudet ST är orolig för att det tummas på rekommendationerna när chefer inte föregår med gott exempel:

– Ledarstrukturen måste leva som man lär, för om chefen är på plats dröjer det inte länge förrän folk tycker att de också måste finnas på plats och tar sig till jobbet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.