Foto: TT

Flera hundra åtalade för mobil i bil

Uppdaterad
Publicerad

Den nya lagen om mobilförbud i bilen tycks inte avskräcka bilisterna.
På bara drygt tre månader har över 350 personer åtalats för att ha brutit mot lagen.

I nästan alla ärenden där förare har åtalats för att ha hållit mobilen eller annan kommunikationsutrustning i handen när de kört bil, har tingsrätten dömt bilförarna till 1 500 kronor i böter, uppger Sveriges Radio Ekot.

Lagen trädde i kraft 1 februari i år och är ett sätt att stävja de många olyckor som varje år orsakas av mobiltelefoner.

Transportstyrelsens senaste rapport visar att en mobiltelefon är inblandad i runt 100 trafikolyckor varje år men trots det tycks många ignorera statistiken.

Frågetecken kring lagen

Det finns fortfarande frågetecken kring lagen. Till exempel har domstolarna inte tagit ställning till om förare ska få använda mobilen när bilen står stilla i en kö.

Kammaråklagare Johan Bülow arbetar med att undersöka om polisen ska få rätt att skriva böter på plats.

– Vi vill ha en rättssäker hantering av detta. Vi vill helt enkelt veta var domstolarna hamnar i sin praxis. Och nu har vi fått ett antal underrättsdomar, säger han till Ekot.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer