Linda H Staaf är chef för underrättelseenheten vid Noa, polisens nationella operativa avdelning. Foto: SVT/Thommy Tengborg/TT

Flera hundra frihetsberövade efter att Encrochat knäcktes

Uppdaterad
Publicerad

Svensk polis har nu börjat sammanställa resultatet efter att den krypterade mobiltjänsten Encrochat hackats av fransk polis. Enligt polisens senaste statistik har över 230 personer frihetsberövats och över 500 är misstänkta för brott. Samtidigt nystar svensk polis upp en ny härva med krypterade telefoner – Sky ECC.

När fransk polis lyckades hacka den krypterade mobiltjänsten Encrochat och svensk polis fick ta del av innehållet förändrades läget för polisen i dess kamp mot den organiserade brottsligheten.

– Att kunna kliva in på den här arenan, i synnerhet när vi kunde göra det i realtid och i princip läsa över axeln på de kriminella när de kommunicerade om sina brott, så klart att det förändrade spelplanen för svensk brottsbekämpning på ett väldigt positivt sätt. Vi har haft stor fördel av det, säger Linda H Staaf, chef för underrättelseenheten vid Noa, polisens nationella operativa avdelning.

Över 230 personer frihetsberövade

Och enligt polisen så har samarbetat med Europol och fransk polis givit resultat.

– Vi har nu över 230 personer frihetsberövade och över 500 misstänkta. Och det har också, tillfälligt i alla fall, givit effekt på framför allt våldsmiljöerna i Sverige. Just nu är det ett lugnare läge och det beror på att vi har kunnat komma åt de som har planerat och anstiftat våldsuppläggen, säger Linda H Staaf, chef för underrättelseenheten vid Noa.

Ny krypterad mobiltjänst

Nu avslöjar polisen att man håller på att nysta upp ytterligare en härva där kriminella använt en krypterad mobiltjänst.

– Alldeles nyligen har ju Europol, fransk, belgisk och nederländsk polis gått ut med att man har tillgång till krypterade kommunikationstjänsten Sky:s telefoner. Där är svensk polis också med och samarbetar. Så vi är redan på ytterligare en väldigt omfattande tjänst som används för kriminella upplägg, säger Linda H Staaf.

Sky-ECC som den mobiltjänsten heter, liknar i princip Encrochat med krypterade telefoner och krypterade chattar.

Vill se lagändring

Efter Encrochat vill nu den svenska polisen ha en lagändring för att få ytterligare verktyg i brottsbekämpningen.

– Vi ser ett behov av att i underrättelsesyfte i Sverige kunna ta in och få beslut om att ta in krypterad information redan innan en förundersökning är inledd, säger Linda H Staaf, chef för underrättelseenheten vid Noa, polisens nationella operativa avdelning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.