Advokater tipsade kriminella om poliskameror vid knarkgömma

Uppdaterad
Publicerad

Via den krypterade meddelandetjänsten Enchrochat misstänks två advokater ha kommunicerat med ledaren för Vårbynätverket. Det framkommer av en förundersökning.

– Advokaten ger instruktioner om hur man ska förhålla sig till en misstänkt bil i ett förhör, säger Karin Fagerlund, redaktör på Veckans Brott.

I ett uppmärksammat fall misstänks två advokater för att ha läckt hemlig information till ett kriminellt nätverk. Via meddelandeloggar kan man tyda att det handlar om ett rättsfall.

– Det handlar om bevisning som kommit fram under en försundersökning som gäller ett mord och mordförsök, där advokaten ger instruktioner hur man ska förhålla sig till en misstänkt bil i ett förhör, berättar Karin Fagerlund, redaktör på Veckans Brott.

Veckans brott

Utreds av advokatsamfundet

Advokatsamfundet har fått in en anmälan och en utredning pågår. Generalsekreteraren Mia Edwall Insulander kan inte uttala sig om pågående utredningar, men säger att det är allvarligt.

– Generellt är det oerhört allvarligt om advokater misstänks för att ha brutit mot tystnadsplikten eller yppandeförbudet, säger hon i Morgonstudion.

Brottsligt eller oetiskt

Huruvida det är brottsligt eller bara oetiskt återstår att se. Advokatsamfundet utreder det ena, men det kan också vara brottsligt enligt brottsbalken.

– Advokatsamfundet prövar om det är brott mot advokatetiken. Men sen kan det också vara så att det är brott mot tystnadsplikten eller yppandeförbudet. Då kan de även dömas för brott men det prövar inte Advokatsamfundet, säger Mia Edwall Insulander, generalsekreterare på Advokatsamfundet.

Se Karin Fagerlund, Mia Edwall Insulander och utdrag ur meddelandeloggarna i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Veckans brott

Mer i ämnet