Advokaterna förekommer i en pågående förundersökningen mot Vårbynätverket. Foto: SVT/TT

Advokater misstänks ha läckt information till kriminella

Uppdaterad
Publicerad

Två advokater, som har företrätt flera tungt kriminella ur Vårbynätverket, misstänks ha försett sina klienter med hemlig information och ska nu utredas av Advokatsamfundet. 

– Det finns skäl att anta att det som skett är brottsligt, säger chefsåklagare Stefan Bergman till Veckans brott.

De två advokaterna, som jobbar på samma byrå, har under de senaste åren företrätt flera tungt kriminella i omfattande brottmål. De har ofta anlitats av personer ur det så kallade Vårbynätverket, där flera ledare nu sitter häktade misstänkta för allvarliga brott så som stämpling till mord, grova vapen- och narkotikabrott, samt människorov.

En av advokaterna ansökte förra veckan om att få företräda en av de misstänkta. Tingsrätten godkände först bytet men den 1 februari drog åklagare Anna Stråth i handbromsen och krävde att han skulle avsägas sitt uppdrag.

Veckans brott

Han misstänks för att ha läckt hemlig polisinformation till sin klient, något Expressen var först att rapportera om. Advokaten, som nekar till anklagelserna, anmäldes samtidigt till Justitiekanslern och till Advokatsamfundet.

Bevis i krypterade chattar

Informationen ska ha delats via den krypterade chattfunktionen Encrochat, som nästan uteslutande används av kriminella. I somras knäcktes tjänsten av fransk polis och bevisen ur chattarna har sedan dess lett till mängder av gripanden och åtal.

Chefsåklagare Stefan Bergman vid Södertörns tingsrätt, som anmält advokaten, vill inte gå in på vad det är för information som har läckts, men bekräftar att advokaterna förekommer i den nu pågående förundersökningen mot Vårbynätverket.

– Jag tycker det finns skäl att anta att det de har gjort är brottsligt och därför vill jag testa det, säger Stefan Bergman.

Kan komma fram mer uppgifter

Justitiekanslern lade dock omgående ned utredningen och skriver att JK bara utreder om advokaten har brutit mot sin tystnadsplikt genom att meddela uppgifter till massmedia. Istället ligger nu bollen hos Advokatsamfundet som har påbörjat ett disciplinärende mot de två advokaterna. Men Stefan Bergman tror att det kan hamna hos JK igen.

– Det kan komma fram uppgifter ur Advokatsamfundets utredning som gör att det hamnar hos JK igen. Det kan också komma fram mer under rättegången. Låt säga att det kommer en väldigt tydlig och kraftfull utsaga som får väldigt stor betydelse för de berörda, då är det klart att det kan få en ny bedömning.

Veckans brott har sökt den advokat som blivit avsagd sitt uppdrag.

Se hela Veckans brotts reportage om advokaterna

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Veckans brott

Mer i ämnet