Advokatsamfundet: ”Skadar förtroendet för advokater”

Uppdaterad
Publicerad

Att två advokater misstänks ha brutit mot tystnadsplikten och läckt hemlig information till sina klienter är mycket allvarligt om det skulle visa sig stämma, menar Advokatsamfundets generalsekreterare Mia Edwall Insulander.

– Det skadar förtroendet för advokater, säger hon till Veckans brott.

De två advokater, som företrätt flera tungt kriminella i det brottsbelastade Vårbynätverket i Stockholm, ska nu utredas av Advokatsamfundets disciplinnämnd. De misstänks att via den krypterade tjänsten Encrochat ha läckt graverande information till sina klienter.

Anmälan från kammarledningen vid Södertörns tingsrätt är inte offentlig men uppgifter har läckt till flera medier. Enligt Dagens Juridik framkommer det bland annat att advokaterna gått under namnen ”Kungen” och ”Prinsen” och att kontakterna med de kriminella varit täta och informella. Enligt anmälarna påstås advokaterna ha vidarebefordrat hemliga dokument och de avslutar sin skrivning med orden:

Veckans brott

”Deras beteende riskerar, förutom att förstöra utredningsarbete avseende mycket allvarlig brottslighet, dessutom att allvarligt skada allmänhetens och rättskedjans förtroende för advokatkåren.”

Ärendet inte avgjort än

Advokatsamfundets generalsekreterare Mia Edwall Insulander vill inte kommentera den pågående utredningen och understryker att det här är ett enskilt ärende som behöver prövas noggrant och rättssäkert, samt att advokaterna behöver få komma till tals.

Men oavsett vad disciplinnämnden kommer fram till så svärtar sådana här historier ned advokaters anseende, menar hon.

– Det är inte bra såklart. Varje påstått brott mot god advokatsed skadar förtroendet för advokater.

Veckans brott har sökt den advokat som blivit avsagd sitt uppdrag.

Se hela Veckans brotts reportage om advokaterna

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Veckans brott

Mer i ämnet