Åklagaren: Gangsterromantik och machokultur bland advokater

Uppdaterad
Publicerad

Reklam från advokatbyråer som riktar sig till yrkeskriminella och en machostil under rättegångar är en kursändring. Det säger åklagaren Lisa Dos Santos till SVT:s ”Veckans brott: Redaktionen” efter att hon skrivit en uppmärksammad debattartikel i ämnet i Aftonbladet.

I en debattartikel i Aftonbladet vänder sig åklagaren Lisa Dos Santos mot bland annat radioreklam från advokatbyråer som hon menar riktar sig mot kriminella. En reklamsnutt startar med ljud från en flygplats och information om en flight som är på väg in från Colombia, därefter säger reklamrösten: ”Får du lökringar när du närmar dig tullfiltret? Då är det dags att skaffa en riktigt bra försvarsadvokat”.

– Jag reagerar mot att man som advokat som lyder under etiska regler och även får betalt ur statskassan marknadsför sig mot personer som har en kriminell livsstil och jag tycker att brottsofferperspektivet lämnas utanför, säger Lisa Dos Santos till SVT:s ”Veckans brott: Redaktionen”.

Machokultur i rättssalen

Den råare jargongen har även tagit sig in i rättssalen, menar Dos Santos. Numera säger hon att åklagare kan bli avbrutna och ifrågasatta på ett sätt som inte har med den juridiska processen att göra. Dos Santos ger exempel på hur hon själv blivit personligt påhoppad.

– En advokat sa i en plädering att jag som åklagare ”hade gått kurs i hur man bygger ett åtal utan att ha någon bevisning”.

Både medhåll och mothugg

Lisa Dos Santos är noga med att påpeka att de allra flesta advokater agerar etiskt korrekt men att det är en kursändring på gång och att frågan behöver lyftas. Hon har fått medhåll från både advokater och åklagare men även kritiker har dykt upp.

Advokaten Johan Ericsson, som själv försvarat i många brottmål, tycker att Dos Santos har både rätt och fel i sin kritik.

– Jag håller med om att den där typen av reklam inte är bra. Det kan uppfattas som att försvarare identifierar sig med den attityd som gäller för kriminella personer, det ska man vara försiktig med, säger Johan Ericsson.

Domstolarna har ett ansvar

Han håller också med om att tonen i rättssalarna har blivit tuffare men menar att även åklagarna har en hårdare attityd. Här menar han att domstolarna måste bli bättre på att styra förhandlingarna.

– Det är domstolen som leder förhandlingarna och de ska reagera när tonen blir för frän.

Se hela avsnittet ”Råder det gangsterromantik bland advokater?” i Veckans brott: Redaktion här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.