SVT:s genomgång av alla polisanmälningar om utpressningsvirus sedan 2015 visar att många drabbats hårt. Foto: SVT

Flera hundra polisanmälningar – men utpressarna går fria

Uppdaterad
Publicerad

Varken svensk polis eller Europol kommer åt de kriminella nätverk som ägnar sig åt utpressningsvirus på nätet. I Sverige läggs de flesta anmälningarna ner direkt.

Sedan 2015 har det gjorts minst 673 polisanmälningar om utpressningsvirus i Sverige. Det visar uppgifter som SVT begärt av Polisen. Men för anmälarna är chansen till upprättelse obefintlig.

– Ingen av dem kommer leda till en positiv pinne i statistiken, säger Anders Ahlqvist, it-brottspecialist på Polisens Nationella Operativa avdelning.

Digital utpressning

Många av anmälarna är privatpersoner. Men det finns exempelvis även myndigheter, mindre företag och skolor som har anmält. Alla har de fått filer på sina datorer låsta efter att ha infekterats av utpressningsvirus.

Betalade 30.000 kronor

Ett gymnasium skriver att man av princip inte tänker betala skurkarna och därför inte kommer att få tillbaka sina dokument:

”Vi har nu alltså fått ett stort problem mitt i läsårsavslutningen, som dessutom kommer att kosta oss stora pengar att åtgärda”.

En tandläkarklinik har valt den motsatta vägen och betalat 30 000 kronor. I anmälan står att man annars hade förlorat sju års arbete med både patientjournaler och bokföring.

– Det är en desperation och jag förstår frustrationen, så klart, säger Anders Ahlqvist.

”Polisens utbildning inte den bästa”

Många av anmälningarna läggs ned direkt efter att de inkommit. En förklaring är enligt Polisen själv att man har för dålig kompetens inom IT-området.

– Utbildningen hos polisen är inte världens bästa i dag, säger Anders Ahlqvist.

Vad ska ni göra för att komma tillrätta med det?

– Jag är högst beredd på att hålla med om att det har gått sakta för Polisen. Men nu har man sagt att utbyggnaden regionala it-center ska prioriteras.

Det verkar nästan som att det finns en straffrihet för de här brottslingarna?

– Ja, det är en väldigt låg uppklarning. Det gäller även internationellt och det är klart att det inte är bra.

”Inte gripit någon hittills”

Anders Ahlqvist menar att en viktig anledning till att det inte kommer bli några utredningar som i sin tur kan leda till fällande dom är att den här sortens kriminalitet är så internationell.

– De här gärningsmännen finns inte i Sverige och de skulle inte föras till Sverige även om de blev spårade.

När SVT besöker Europol i Haag, den europeiska polisens högkvarter, står det också klart att inte ens internationellt polissamarbete hjälper för att komma åt de kriminella bakom utpressningsvirus.

– För att vara ärlig mot dig så har vi inte gripit någon hittills. Det är väldigt svårt att utreda den här typen av brott och att lagföra personerna bakom, säger Fernando Ruiz, operativ chef på Europols avdelning för nätbrottslighet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Digital utpressning

Mer i ämnet