Foto: Jesper Mattsson/SVT

Flera partier har polisanmält skadegörelse av valaffischer

Uppdaterad
Publicerad

Skadegörelse av valaffischer har anmälts av partier i flera av länets kommuner. Både Vänsterpartiet i Nora och Socialdemokraterna i Hallsberg har blivit utsatta.

– Att förstöra är ett angrepp på yttrandefrihet och demokratin, säger Hans Karlsson (S), i valledningen i Nora kommun.

Valaffischer med bilder på kandidater till riksdagen, regionfullmäktige och kommunfullmäktige har blivit nedklottrade och nedsparkade. Bland annat har Socialdemokraternas affischer i Hallsbergs kommuns förstörts.

– Ett 40-tal affischer har blivit nedrivna, uppbrända eller nedklottrade, säger Hans Karlsson (S), som sitter i kommunstyrelsen i Hallsberg och ingår i valledningen.

Val 2018 Örebro

Skadegörelsen är polisanmäld. Att valaffischer förstörs på det här sättet har hänt innan, men aldrig i den här omfattningen menar han och berättar att det än så länge endast är Socialdemokraterna som satt upp valaffischer i kommunen. Det är främst plakat i orterna Vretstorp, Östansjö och Pålsboda som blivit förstörda.

– Det är sorgligt att man inte respekterar yttrandefriheten och demokratin. Partier får tillstånd inför en valrörelse att sätta upp affischer för att tala om sina budskap och visa upp sina kandidater.

”Fruktansvärt otrevligt”

I Nora kommun har Vänsterpartiet utsatts för liknande sabotage.

– Vi har tagit ned de som blivit vandaliserade, det är fruktansvärt otrevligt. Det stod ”dö” på en skylt, säger Camilla Andersson Larsson (V), som står som nummer två på listan till kommunfullmäktige.

Även dessa incidenter är polisanmälda. Enligt Camilla Andersson Larsson är det affischer som står avsides som utsatts.

– Det är ställen man kanske måste ta sig till med bil. Det känns jättetråkigt att någon åkt runt med sprayfärg och förstört. Nu funderar vi på om vi ska lägga tid på att sätta upp fler, det känns motigt när de bara blir förstörda.

Indirekt hot mot demokratin

Polisen ser allvarligt på händelser där partier utsätts för sabotage i arbete med valfrågor.

– Just när det gäller valfrågorna ser vi väldigt allvarligt på när det störs på något sätt, det handlar i grunden om den demokratiska processen ska få äga rum på ett bra sätt, säger Anders Sjöberg, presskontakt på polisen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 Örebro

Mer i ämnet