Roger Haddad (L), Morgan Johansson (S) och Tomas Tobé (M) vill alla se säkrare rättslig prövning för barn. Foto: TT

Flera partier kräver säkrare prövning för barn

Uppdaterad
Publicerad

I både Kevin-fallet och mordet på en 11-årig pojke i Hovsjö i Södertälje har utredningarna kritiserats kraftigt. Flera partier vill nu att barn som anklagas för grova brott ska få en säkrare rättslig prövning.

– Det är otillfredsställande att sådana här situationer kan uppkomma, så jag är öppen för att se över frågan, säger justitieminister Morgan Johansson (S), till SVT Nyheter.

De senaste dagarna har Dagens Nyheter granskat ett mord i Hovsjö i Södertälje i maj 2001. En 12-årig pojke har pekats ut för att ha mördat sin bästa vän med en sax. Flera experter som granskat utredningen för DN:s räkning pekar ut flera brister. Bland annat användes kontroversiella metoder när pojken förhördes vid 18 tillfällen, utan juridiskt biträde närvarande.

Jämförts med Kevin-mordet

I dag har pojken hunnit bli 28 år och han hävdar att han är oskyldig till mordet. I veckan beslutades att förundersökningen ska granskas på nytt. Fallet har jämförts med Kevin-mordet där bröderna Christian och Robin pekades ut för att ha mördat sin fyraårige vän Kevin i Arvika 1998.

När SVT:s ”Dokument Inifrån” i våras kunde visa de inspelade förhören avslöjades att det inte fanns något tydligt erkännande från bröderna, vilket polisen hävdat. Förundersökningen återupptogs efter granskningen.

Bevistalan: ovanlig procedur

Varken i Hovsjömordet eller Kevinfallet användes en så kallad bevistalan för att utreda skuldfrågan i domstol när barn misstänks allvarliga brott. En bevistalan är väldigt sällsynt och används bara när socialnämnden eller föräldrar kräver det. Då får en åklagare beskriva brottet i rätten så att en domstol kan avgöra vad som har hänt.

Även om proceduren är ytterst ovanlig finns ett ganska färskt fall när en bevistalan användes. För drygt två år sedan anklagades två 14-åriga pojkar som var på rymmen från ett familjehem för att ha mördat en 65-årig man. Andra gärningsmän var uteslutna, men i domstolsförhandlingarna gick det inte att fastställa vem som hade dödat mannen och båda pojkarna friades från anklagelserna.

Oppositionen vill se förändring

Utöver den socialdemokratiske justitieministern öppnar flera partier i oppositionen för att en bevistalan ska bli mer huvudregel när barn anklagas för grova brott.

– Barn som är anklagade för väldigt hänsynslösa brott, som ett mord är, ska få sin sak prövad för att bedöma om de har gjort sig skyldiga till det här brottet eller inte, säger Roger Haddad, rättspolitisk talesperson i Liberalerna.

Även Moderaterna och Centerpartiet vill se förändringar.

– Moderaterna är öppna nu för att se över om det är så att vi behöver se över lagstiftningen för att säkerställa att bevistalan blir aktuellt i fler fall, säger Tomas Tobé, rättspolitisk talesperson i Moderaterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.