Ulla Andersson (V), Oscar Sjöstedt (SD) och Elisabeth Svantesson (M). Foto: Jessica Gow/TT

Flera partier presenterar sina skuggbudgetar i dag

Uppdaterad
Publicerad

I dag ska tre riksdagspartier presentera sina skuggbudgetar: Vänsterpartiet, Moderaterna och Sverigedemokraterna. Västerpartiet har tidigare kritiserat regeringens budget för att gynna höginkomsttagare och M och SD vill satsa mer på brottsbekämpning och rättsväsendet i stort.

Först ut var Vänsterpartiet som tidigare kritiserat regeringens budget och menar att den gynnar dem som redan har de bra ställt.

– Nu är det männen från Djursholm som får dela med sig till undersköterskorna, säger Ulla Andersson, Vänsterpartiets ekonomisk-politiska talesperson.

När regeringens budget presenterades sade Vänsterpartiet att de i stället hade velat satsa på en rad områden inom välfärden.

– Vi inför avgiftsfria mediciner till personer över 80 år, säger Ulla Andersson.

Partiet vill också inför en tandvårdsreform med högkostnadsskydd på 2 000 kronor, höja garantipensionen med 1 000 kronor i månaden och ha en avgiftsfri kulturskola.

Moderaterna: Satsa på rättsväsendet

Senare under förmiddagen var det dags för Moderaterna att presentera sin budget och säger att de vill starka väldfärden.

– Det gör vi med en kraftig förstärkning till regioner och kommuner på 14,2 miljarder, säger Elisabeth Svantesson.

Moderaterna menar också att regeringens satsningar på rättsväsendet är för skrala. Bland annat föreslår man en återrekrytering av pensionerade polser.

– Den viktigaste uppgiften är att säkra tryggheten för medborgarna, säger Elisabeth Svantesson.

Moderaterna vill också sänka besin- och dieselpriset med en krona liter.

– Vi bedömer att det här är rimligt, trots klimatmålen. Det är viktigt för sammanhållningen. De som är beroende av bilen ska inte dra hela lasset, säger Svantesson.

SD: Satsa på kommunerna

Strax för klockan tolv var det Sverigedemokraternas tur att presentera sin budgetmotion. Partiet föreslår 30 miljarder kronor utöver regeringens anslag i statsbidrag till Sveriges kommuner.

– Vi ska inte behöva ytterligare nerskärningar och vi ska inte behöva kommunalskatterna, säger Oscar Sjöstedt, SD:s ekonomisk-politiska talesperson.

Han menar att kostnaderna för försörjningsstödet i många kommuner har ökat drastiskt.

– Det är stor arbetslöshet bland nyanlända och utomeuropeiska invandrare och det kostar pengar. Så vi måste ha en mer restriktiv invandringspolitik, säger Sjöstedt.

”Kommunens skulder ökar”

Han menar att staten måste hjälpa kommunerna mer. SD:s förslag till budget innebär fem miljarder utöver regeringens anslag nästa år, 10 miljarder mer 2021 och 15 miljarder extra 2022.

– Statsskulden har minskat, och det är jättebra, men skulderna hos kommunerna ökar, säger Sjöstedt.

Dessutom föreslår SD sänkt skatt för löntagare och pensionärer med 10 miljarder varje år fram till 2022, höjt grundskydd på 3,3 miljarder kronor nästa år och 4,5 miljarder till vård och omsorg.

Därutöver föreslår SD 5,7 miljarder kronor extra till rättsväsendet nästa år, stärkt och avgiftsfri arbetslöshetsförsäkring på 3,8 miljarder kronor och 2,7 miljarder kronor till barnfamiljer i form av höjt bostadsbidrag och höjd föräldraförsäkring.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.