Oppositionen kritiserar regeringens budget

Uppdaterad
Publicerad

Budgeten för 2020, som förhandlats fram mellan regeringen, C och L, kommer bland annat att ge mer pengar till höginkomsttagare. Nu får budgeten kritik av oppositionen.

I dag, onsdag, presenterade finansminister Magdalena Andersson (S) budgeten för 2020. Den innehåller bland annat slopad värnskatt, mer pengar till fattiga kommuner och sänkt skatt för pensionärer.

Som väntat får budgeten kritik av oppositionen. Kristdemokraternas ekonomisk-politiska talesperson Jakob Forssmed menar att budgeten är ett resultat av att partierna, S, MP, C och L, tvingat på varandra sina favoritreformer.

– Det är helt uppenbart välfärden som får plocka upp notan för det här kostsamma samarbetet, säger han på en presskonferens.

KD vill bland annat se mer pengar till vården och rättsväsendet.

Jimmie Åkesson: ”Pyttipannabudget”

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson har kommenterat budgeten på Twitter:

”Regeringens pyttipannabudget missar de verkliga samhällsproblemen. De sänker skatten för de som tjänar mest och vill att vi ska jobba mindre. SD satsar på rättsväsendet och den kommunala välfärden”.

Vänsterpartiet: ”Vinnarna är direktörer”

Även Vänsterpartiet är kritiska till budgeten.

– Vinnarna är direktörer i Djursholm och förlorare är äldre och barn. Det här är en budget där de högavlönade männen i Djursholm drog vinstlotten. Nitlotten drog undersköterskan, de gamla i hemtjänsten, barnen i förskolan. Det var ingen i förhandlingsrummet som företrädde dem. Det här regeringen är helt enkelt inte deras regering, säger Ulla Andersson, ekonomisk-politisk talesperson.

Hon anklagar också Socialdemokraterna för att svika välfärden.

Moderaterna: ”Har missat de stora frågorna”

Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson menar att Sveriges välfärd hotas av sämre ekonomiska tider.

– Alla partier som förhandlat om budgeten verkar nöjda, men de har missat de stora frågorna, säger hon.

Elisabeth Svantesson säger att S, MP, C och L har bockat av sina ”önskelistor” snarare än att ha sett till Sveriges behov. Hon vill bland annat se större satsningar på polisen och rättsväsendet.

– Min fråga är, vad är vinsten för Sverige i det läge vi befinner oss?

Moderaterna är också kritiska till satsningen på sänkt skatt på landsbygden:

– Vi tycker att det hade varit bättre att alla som jobbar får sänkt skatt och att man säkrar landsbygden på annat sätt, säger Elisabeth Svantesson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.