Foto: TT

Flera riksdagspolitiker har använt poäng felaktigt

Publicerad

Flera riksdagsledamöter begär nu att riksdagsförvaltningen gör avdrag på deras löner, efter felaktig användning av SJ-poäng.

Strax efter att Expressens avslöjande om Tomas Tobé briserade i tisdags stod det klart att han inte varit ensam om att använda SJ-poäng till inköp som inte var förenliga med regelverket.

Centerpartiets gruppledare Anders W Jonsson uppgav att även han gjort privata inköp, liksom Sverigedemokraten Roger Hedlund.

Fredrik Christensson (C) mejlade under tisdagen riksdagsförvaltningen och bad om en korrigering, något som Expressen var först att berätta om.

Årskort ger poäng

I dag har närmare 200 riksdagsledamöter någon form av årskort hos SJ betalt av riksdagen. Om ledamoten har årskortet kopplat till sitt Prio-konto ger detta upp till 81.000 Prio-poäng hos SJ.

SVT Nyheter har frågat ledamöterna hur de resonerat kring användningen av eventuella poäng, och den absoluta huvuddelen av de svarande uppger att de inte använt poängen över huvud taget. En del svarar att de används till tjänsteresor enligt regelverket.

Men det finns också ledamöter som använt poängen för inköp av mat och dryck på tåget.

Centerpartisten Kristina Yngwe meddelar att hon nu begärt en rättelse hos riksdagsförvaltningen. Enligt hennes egen uträkning handlar det om inköp för drygt 2.500 kronor som hon ber förvaltningen att reglera. Hon skriver att ”givetvis /skulle/ vara bättre påläst på regelverken och vill så klart göra rätt för mig”.

Under torsdagen har även Helene Petersson (S) lämnat in ett önskemål om att förvaltningen ska göra ett avdrag på närmare 1.000 kronor för kostnader som hon betalat med sina poäng.

Även ledamöterna Annika Lillemets (MP), Christina Östberg (SD) och Åsa Eriksson (S) uppger att de handlat måltider eller snacks för SJ-poäng.

Slår hårt mot billigare kort

Staffan Danielsson (C) skriver att han använt poäng till måltider i bistron, ”kanske för 3-400 eller så det senaste året”. Danielsson ifrågasätter regelverket som enligt honom slår mot ledamöter som valt det billigare Årskort Silver i stället för det dyrare Årskort Guld där mat och dryck ingår i själva kortet.

”Om arbetsgivaren står för ett Guldkort på tåg så ingår rätt till måltider i första klass. Detta utlöser inte någon förmånsbeskattning för den enskilde, vare sig hen är riksdagsledamot eller någon annan,” skriver Staffan Danielsson.

Ingen av ledamöterna som svarat uppger att de handlat alkohol för poängen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer