Myndighetssajter slogs ut efter överbelastningsattack

Publicerad

Riksbankens och regeringens hemsidor slogs på onsdagskvällen helt eller delvis ut. -Vi har drabbats av en överbelastningsattack, sade Riksbankens pressekreterare Fredrik Andersson.

Riksbanken.se gick inte att komma åt alls medan regeringens hemsida låg uppe i begränsad form.

Regeringen lade ut meddelandet ”Det är tidvis svårt att nå Regeringskansliets ordinarie webbplats. Den är därför ersatt med en enklare version med kortfattad aktuell information, kontaktuppgifter och länkar till andra källor”.

–Vår webbplats ligger nere sedan klockan 22 efter en överbelastningsattack, sade Riksbankens pressekreterare Fredrik Andersson till SVT Nyheter. Problemen fortsatte under natten men på morgonen var sajten igång igen.

Riksbankens IT-system är separerade och betalningssystemen mellan Riksbanken och bankerna berördes inte av attacken.

Även riksdagens hemsida hade störningar under kvällen. Riksdagens larmcentral uppgav dock att det handlade om ett planerat driftsstopp.

Anonyma varnade

Under dagen postades flera brev på forumet 4chan från avsändaren Anonymous:

”Vi har fått veta att den svenska regeringen ordnade en razzia mot servrar hos PRQ för att stänga flera fildelningssajter. Det här har gått för långt. Det är oacceptabelt. (...) Du jävlas inte med internet.”

I brevet uppmanar ”Anonymous” sina anhängare att göra en överbelastningsattack mot bland annat riksbanken.se och sweden.se i kväll klockan 22, svensk tid.

De senaste dagarna har ett antal hot och attacker riktats mot svenska hemsidor. Bland annat har ett flertal banker, myndigheter och TT drabbats av överbelastningsattacker. Under tisdagsnatten utsattes Socialstyrelsens hemsida för en nätattack och på onsdagsmorgonen drabbades Domstolsverket av en överbelastningsattack.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nätattacker mot hemsidor

Mer i ämnet