Flera myndighetssajter utsatta för attack

Uppdaterad
Publicerad

Säpos och Åklagarmyndighetens hemsidor bland de drabbade.

-Det är en överbelastningsattack, sade biträdande informationschef Helena Ekstrand till SVT Nyheter vid 15-tiden. Hon understryker att övriga system hos åklagarmyndigheten inte påverkats av attacken.

Sidan låg nere till och från under eftermiddagen.

-Det är allvarligt eftersom allmänhet och media inte kan komma åt information men det påverkar inte åklagarverksamheten på något sätt.

Hot i video

Överbelastningsattacker mot svenska myndigheters hemsidor har pågått hela veckan. I en video på Youtube, som påstås komma från aktivister som kallar sig Anonymous, har hot framförts om att den största attacken hittills skulle utföras i dag klockan 14.30.

Attackerna uppges i videon vara en reaktion på polisens razzia mot webbhotellet PRQ då polisen tog tre servrar i beslag, bland annat en tillhörande fildelningssajten Tankafetast.

Överbelastningsattack

En lång lista över vilka sajter som skulle attackeras presenterades, och flera av sajterna fick under eftermiddagen problem. Förutom Säpo och Åklagarmyndigheten  var bland annat Riksdagen, Kriminalvården och Riksbanken drabbade.

-Vi är troligen utsatta för ett nytt överbelastningsangrepp, sade Fredrik Andersson, pressinformatör på Riksbanken strax efter 14.

Riksbanken utsattes senast i onsdags kväll för en överbelastningsattack.

-Vi försöker vara så proaktiva som möjligt för att försöka begränsa effekterna av angreppen och vi har vidtagit flera åtgärder för att motverka attackerna.

Riksbanken har dock inte fått något hot eller varning om en attack skickade direkt till sig.

-Vi har inte fått några direkta hot utan vet bara det som vi fått veta genom media. Men vi vet ju inte om attackerna har något samband med hoten som det rapporterats om där, säger Fredrik Andersson.

Riksbankens IT-system är separerade och betalningssystemen mellan Riksbanken och bankerna berörs inte av attacken.

Tidigare i veckan har bland annat Domstolsverket, Socialstyrelsen och flera andra myndigheter drabbats av överbelastningsattacker som inte fått några större konsekvenser än att vissa webbsidor legat nere under några timmar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nätattacker mot hemsidor

Mer i ämnet
Mer Inrikes
Mer Nyheter