Vanligen märker inte användarna om deras dator kapats. Foto: SVT

Så hindrar du att din dator kapas

Uppdaterad
Publicerad

När stora nätsajter utsätts för överbelastningsattacker används ofta kapade datorer, utan att ägarna är medvetna om det. Det är viktigt att ha ett uppdaterat antivirusprogram.

–De flesta vedertagna antivirusprogram som finns på marknaden är effektiva, säger Erik Löfgren, pressekreterare på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).

–Det viktiga är att antivirusprogrammet i datorn är uppdaterat.

När datorer kapas sker det ofta genom att ett program installeras på datorn. Med programmets hjälp kan angriparen fjärrstyra datorn. När ett stort antal kapade datorer samtidigt skickar datatrafik mot ett nätverk eller datorsystem blir det utsatta systemet överbelastat.

De kapade datorerna ingår då i ett så kallat botnet och ofta är inte datorernas ägare medvetna om att deras datorer utnyttjas.

Att upptäcka om någon gjort intrång på ens dator är svårt, men skadlig kod, som t ex spionprogram och virus, kan hittas och hanteras av antivirusprogram, enligt Erik Löfgren.

Vad ska man göra om någon utomstående via nätet fifflat med ens dator?

–Om någon via nätet olovligt använt din dator är den med stor sannolikhet infekterad och bör kontrolleras med ett antivirusprogram.

Kan någon göra intrång i min dator om den har en internetuppkoppling, men är avstängd?

– Nej, under normala omständigheter går det inte.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nätattacker mot hemsidor

Mer i ämnet