Foto: Scanpix

Sverige rustar sig mot cyberattacker

Uppdaterad
Publicerad

Under Sveriges hittills största cyberattackövning övade försvar, myndigheter och företag för att träna sig i att avvärja potentiella It-hot mot Sverige.

– Beroendet mellan viktiga samhällsfunktioner, myndigheter, företag och kommuner ökar ju i takt med ett ökat IT användande, och med det kommer ju också nya hot och risker, sa Richard Oehme, chef för informationssäkerheten MSB – myndigheten för samhällsskydd och beredskap, i onsdagens intervju i Gomorron på SVT.

Under den senaste tiden har många svenska myndigheter utsatts för cyberattacker, i september utsattes bland annat Försvarsmakten och regeringen för en samordnad överbelastningsattack som fick myndigheternas hemsidor att sluta fungera.

Dagens övning, med namnet NISÖ – Nationella informationssäkerhetsövningen, anordnades för att i framtiden kunna förebygga och förbereda sig på framtida liknande attacker och It-kriser.

Internets motsvarighet till brandkårsstyrkor deltog

– Exemplen har ju varit flera de senaste åren, och oavsett om det bara är ett tekniskt dataavbrott eller en antagonist som attackerar oss så vill vi att att det ska finnas ett fungerande skydd, sa Richard Oehme.

Representanter från energi-, telekommunikation- och transportsektorn, totalt nio myndigheter, fem företag och tre departement, deltog i cyberattackövningen. Dessutom deltog de nationella nordiska it-styrkorna, enligt Richard Ohme, internets motsvarighet till brandkårsstyrkorna.

I cyberattackövningen skulle deltagarna öva sig på ett scenario med en storskalig It-störning där uppgiften var att snabbt skaffa sig en överblick av situationen och vidta rätt åtgärder för att samhällsviktiga funktioner skulle kunna fortsätta fungera.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nätattacker mot hemsidor

Mer i ämnet
Mer Inrikes
Mer Nyheter