Se överläkaren om varför man behandlade barn med könsdysfori. Foto: SVT, Henrik Montgomery/TT

Flera sjukhus överväger att stoppa hormonbehandlingar för unga

Uppdaterad
Publicerad

Nu agerar flera universitetssjukhus efter Karolinskas beslut om att stoppa hormonbehandling mot könsdysfori för minderåriga. I Linköping avvaktar man med att inleda nya behandlingar tills det finns mer fakta.

Det är en kontroversiell behandling, med risk för allvarliga biverkningar, skriver Karolinska universitetssjukhuset i sina nya riktlinjer. De trädde i kraft första maj i år och innebär att ingen under 18 år ska få hormonbehandling mot sin könsdysfori, annat än inom ramen för kliniska studier.  

Sjukhusledningen, som har fattat beslutet, säger till SVT att behandlingen vilar på en mycket svag vetenskaplig grund. 

SVT Nyheter har kontaktat samtliga sex kliniker i Sverige som erbjuder könsidentitetsutredningar till barn och unga. Efter Karolinskas besked agerar de nu på olika vis.  

Linköping följer i Karolinskas fotspår och avvaktar med att inleda nya hormonbehandlingar tills mer fakta framkommit. I Uppsala och Lund diskuteras frågan. Uppsala har ännu inte fattat något beslut men Skånes universitetssjukhus i Lund avvaktar nu också i väntan på mer fakta:

”Skåne välkomnar vi SBU:s granskning och har valt att invänta resultatet för vägledning kring revideringar av vården vi erbjuder unga med könsdysfori. Från Skåne deltar vi i det nationella och internationella samtalet i frågan, och har i väntan på granskningsresultatet valt att ha en avvaktande hållning”, skriver sjukhuset till SVT.

Kinikerna i Västra Götaland och Västerbotten fortsätter med behandlingarna som tidigare. 

– Professionen är delad i den här frågan, säger Svante Norgren, Temachef på Astrid Lindgrens Barnsjukhus 

– Vissa vill ge behandling till unga personer, medan andra är oroade över riskerna det kan innebära.

Se hela intervjun med Svante Norgren här.

330 patienter är i dag inskrivna hos KID-teamet i Stockholm och berörs av de nya riktlinjerna på Karolinska.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Behandling för könsdysfori

Mer i ämnet