Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se när brandmännen bekämpar skogsbränderna i Spanien. Foto: EPA/AFP/TT

Flera skogsbränder i norra Spanien

Uppdaterad
Publicerad

Veckor utan regn, uttorkade floder och temperaturer som överstiger 35 grader. Så ser situationen i Katalonien just nu. Sedan i onsdags brinner det i flera delar av regionen.

På onsdagen rapporterades flera aktiva bränder i Katalonien. Det handlar om bränder i närheten av orterna Corbera d'Ebre, Castellar de la Ribera och Artesa de Segre. Detta skriver tidningen El País.

Hundratals brandmän har ryckt ut med bilar och helikoptrar i närheten av de drabbade orterna.

Kataloniens regionstyre benämner situationen som ”extremt allvarlig” och spår att sommaren kommer att bli ”väldigt komplicerad”. Brandkåren anser att finns en risk att upp till 50 000 hektar kommer att fatta eld i regionen, enligt tidningen El Mundo.

Varmast på 70 år

Även andra delar av Spanien har drabbats av skogsbränder under sommaren. Den 8 juni evakuerades 2 000 personer från byn Benahavis i Malagas kommun.

Landet har enligt El País de varmaste junidagarna sedan 1950. Lleida, en av de kommuner i Katalonien som är mest drabbad, har under fredagen en temperatur på upp till 41 grader. De höga temperaturerna i samband med starka vindar och torka gör att det finns en risk för att ytterligare bränder uppstår och breder ut sig.

På fredagsförmiddagen meddelade Kataloniens brandkår att tre bränder har stabiliserats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.