Spelbolaget Snabbare tvingas betala högst böter, 9 miljoner kronor. ComeOn får betala 6 miljoner, och Hajper och Legolas tvingas böta 4,5 miljoner respektive 100 000 kronor. Foto: TT

Flera spelbolag straffas – får böta 20 miljoner

Uppdaterad
Publicerad

Fyra spelbolag får en varning av Spelinspektionen och tvingas tillsammans betala över 20 miljoner i böter. Detta efter att ha erbjudit vadhållning på matcher med minderåriga spelare, enligt ett pressmeddelande från myndigheten.

När majoriteten av deltagarna vid ett evenemang eller en händelse är under 18 år får spelbolag med svensk licens inte erbjuda vadhållning. De spelbolag som Spelinspektionen anser har brutit mot lagstiftningen är ComeOn, Snabbare, Hajper och Legolas.

I ett pressmeddelande skriver Spelinspektionen att spelbolagens agerande innebär ”en direkt fara för att minderåriga riskerar att utsättas för påverkan att manipulera resultat, vilket i sin tur leder till negativa konsekvenser av spelande”.

Ett bolag får böta nio miljoner

Spelbolaget Snabbare tvingas betala högst böter, 9 miljoner kronor. ComeOn får betala 6 miljoner, och Hajper och Legolas tvingas böta 4,5 miljoner respektive 100 000 kronor.

I samband med granskningen ska spelbolagen ha vidtagit olika åtgärder för att säkerhetsställa att samma sak inte sker igen. Till exempel genom att inte erbjuda spel på U19- och U21-serier, enligt pressmeddelandet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.