Flera SVT-journalister vinnare i 2021 års ”Guldspadar”

Uppdaterad
Publicerad

Dokumentären ”Transbarnen” av Uppdrag granskning, SVT Skånes granskning ”Malmös förbjudna adresser” och boken ”Tills alla dör” av SVT:s reporter Diamant Salihu är tre av de journalistiska insatser som tilldelas 2021 års ”Guldspade”.

Guldspaden är ett av Sverige mest prestigefyllda pris i grävande journalistik och delas varje år ut till bästa undersökande reportage i åtta olika kategorier.

Priset delades ut vid Föreningen grävande journalisters (FGJ) grävseminarium i Luleå.

Skåne vinnare i lokala kategorin

Vinnaren i kategorin ”Etermedia lokal” går till SVT Skånes och journalisterna Fredrik Svenningsson, Natalie Medic och Nellie Erberth för sin granskning av Malmös förbjudna adresser.

Samtidigt som Malmö försökte stoppa olagliga boenden kunde journalisterna visa att socialtjänsten betalat hyran för flera av boendena. Journalisterna har enligt juryns motivering avslöjat hur utsatta människor drabbas när kommunens förvaltningar helt aningslöst motarbetar varandra.

– Vårt uppdrag och skyldighet är att granska samhället och avslöja missförhållanden. Det har vi gjort, säger Natalie Medic.

Guldspadenvinnarna: reportrarna Natalie Medic, Fredrik Svenningsson och Nellie Erberth. Foto: Ylva Esping/SVT

Diamant Salihu: Finaste priset

SVT-journalisten Diamant Salihu vinner Guldspaden 2021 i kategorin ”Bok” för ”Tills alla dör”, utgiven av Mondial förlag.

Motiveringen lyder: ”För att med lyhördhet ha tecknat en djupare bild av hur människor lever i våldets skugga.”

– Jag är otroligt glad över att tilldelas det finaste priset inom grävande journalistik. Vi har ett viktigt uppdrag framför oss för vi måste visa en komplex verklighet i en polariserad värld, utan att väja för svåra frågor.

Förändrade svensk transvård

Carolina Jemsby och Karin Mattisson dokumentär ”Transbarnen” tilldelas Guldspaden i kategorin ”Etermedia riks dokumentär”.

Granskningen visar enligt juryns motivering hur den medicinska behandlingen av barn, som upplever att de är födda i fel kropp, är förenad med stora risker.

–Priset är tack vare att människor vågat lita på journalistiken och dess kraft att förändra saker. För det är faktiskt vad detta har gjort, säger reportern Carolina Jemsby.

–Det är flera års arbete som lett till en radikal förändring av vården, säger redaktören Karin Mattisson.

Alla vinnarna av årets Guldspadar 2021

  • Bok: ”Tills alla dör”, av Diamant Salihu, Mondial förlag.  
  • Studentspaden: ”Studentbostadsgranskningen” av Daniel Dewerud, Adam Fröberg, Kajsa Lecander, Heino Ollin och Vilma Stockvall, Göteborgs universitet.  
  • Storstadstidning: ”Barn till varje pris” av Patrik Lundberg, Alexander Mahmoud och Josefin Sköld, Dagens Nyheter.  
  • Etermedia riks dokumentär: ”Transbarnen” av Carolina Jemsby och Karin Mattisson, SVT Uppdrag granskning.  
  • Etermedia riks nyheter: ”Belarusaffären” av Håkan Enmark och Daniel Gökinan, TV4 Kalla Fakta.  
  • Etermedia lokal: ”Malmös förbjudna adresser” av Nellie Erberth, Natalie Medic och Fredrik Svenningsson, SVT Nyheter Skåne.  
  • Mindre dagstidning: ”Utan åtgärd – vid Umeå universitet” av Josefin Isaksson, Evelina Lindfors och Elin Turborn, Västerbottens-Kuriren.  
  • Magasin: ”Sjuka Samhall” av Elinor Torp, Dagens Arbete.  
  • Juryns särskilda pris: ”Romansbedragare Charlie Anderson och jag” av Ulla Öhman, Sveriges Radio P4 Västernorrland.

Källa: Föreningen grävande journalister

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.