SDU i demonstration i Göteborg, arkivbild från 2011. Foto: TT

SDU och Sveriges Unga Muslimer mister stöd

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokratisk ungdom (SDU), Ung Vänster och Sveriges Unga Muslimer får inget statligt stöd nästa år.

SDU:s politik och Sveriges Unga Muslimers verksamhet är inte förenliga med respekten för demokratins idéer. Och Ung Vänster har för dålig ordning på ekonomin.

Det anser Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF), som drar in stödet till dem nästa år.

En striktare bedömning

– Vi har som många andra myndigheter i uppdrag att motverka rasism, främlingsfientlighet och intolerans i samhället. Vi gör nu en striktare bedömning av vad det innebär att respektera demokratins idéer i enlighet med förordningen, säger Lotta Persson på MUCF i ett skriftligt uttalande till TT.

Den striktare bedömningen gör bland annat att Sveriges Unga Muslimer (SUM) inte får något bidrag för 2017.

Jämställdhet

Enligt MUCF:s motivering har SUM och dess medlemsorganisationer vid flera olika tillfällen ”pekats ut som en miljö” där det finns individer som inte respekterat exempelvis jämställdhet och förbud mot diskriminering. MUCF nämner också kopplingar till andra organisationer som Muslimska brödraskapet och en skatteskuld som grund för avslaget. Förra året fick SUM 1,36 miljoner kronor samt en halv miljon extra till ett projekt mot rasism.

TT har sökt SUM:s ordförande för en kommentar. På organisationens Facebooksida står att man tycker att beslutet fattats på ”godtyckliga grunder” och att det ska överklagas.

Även Sverigedemokraternas tidigare ungdomsförbund Sverigedemokratisk ungdom (SDU), som partiet klippt banden med, mister bidraget för nästa år. MUCF skriver i sitt beslut att man av idéprogrammet och politiken kan utläsa att ”SDU:s tolkning av svenskhet, vem som kan betraktas som svensk samt tolkning av nationalism inte är förenligt med respekten för demokratins idéer, jämställdhet och förbud mot diskriminering”.

Överklagar

SDU:s ordförande Jessica Ohlson kallar beslutet ”en skandal och ett hot mot ungdomars rätt att organisera sig på lika villkor” och förbundet kommer att överklaga.

Ung Vänster har beviljats runt 1,5 miljoner kronor i bidrag per år de senaste två åren. Nu får de nej eftersom förbundet enligt motiveringen inte har god ordning på sin ekonomiska hantering.

Enligt MUCF har totalt 13 organisationer fått avslag, de flesta av dem sökte för första gången.

Fotnot:

SDU har uteslutits ur Sverigedemokraterna. Sverigedemokraternas ungdomsförbund heter Ungsvenskarna SDU.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.